Stranke već znaju ko su kandidati

  • BiH
  • 03. Oct 2023.

Iako je do lokalnih izbora u BiH ostala godina političke stranke pospremaju svoje redove i kroje planove za oktobar 2024. Pojedini otkrivaju da već imaju spiskove kandidata koji će u trku za poziciju gradonačelnika i načelnika, dok drugi idu i korak dalje te otkrivaju imena koja će se boriti za naklonost birača.

Stranke već znaju ko su kandidati

Na saborima SNSD-a i PDP-a za vikend su reizabrani lideri stranaka te konstituisani najvažniji stranački organi. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Sabor je završen i prema programskim opredjeljenju sada treba držati komunikaciju sa našim članstvom na terenu. Izbori su iduće godine i vjerujem da će SNSD na lokalu ostati pobjednička partija. Stranački organi će na vrijeme razgovarati o kandidaturama - rekao je “Glasu” potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

Slična poruka stiže i iz PDP-a, gdje navode da odmah nakon konstituisanja najvećeg dijela stranačkih organa kreću u borbu za predstojeće izbore.

- Nemamo vremena za gubljenje, već danas krećemo snažno u pripreme za predstojeće lokalne izbore. Pred nama je velika borba, izborna pravila su rovita, jer je Izborni zakon loš te sklon manipulacijama i prevarama. Bez obzira na to moramo biti spremni za lokalne izbore - kazao je “Glasu” lider PDP-a Branislav Borenović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naglasio je da će sigurno jedna od najvećih političkih bitaka između SNSD-a i PDP-a biti za prvog čovjeka grada Banjaluka.

U javnosti se već moglo čiti da će PDP-ov Draško Stanivuković koji je aktuelni gradonačelnik Banjaluke ponovo ući u borbu za osvajanje još jednog mandata za najveći grad u Srpskoj.

- Banjaluka je najzanimljivija i biće sigurno u javnosti najviše prisutna zbog specifičnih političkih odnosa koji njome haraju. Tu se već vodi velika politička borba i sasvim je logično da Stanivuković pokazuje spremnost da se uključi u novu utakmicu. O tome ćemo donositi odluku u narednom periodu - zaključio je Borenović.

U najvećoj opozicionoj stranci u Srpskoj, SDS-u, u nedjelju će biti održana sjednica Glavnog odbora na kojoj će biti izabran predsjednik tog odbora i tri potpredsjednika stranke.

- Oni koji budu izabrani će po automatizmu ući u predsjedništvo SDS-a. Takođe u ovom mjesecu ćemo održati i izborne sjednice skupština aktiva žena i mladih, na kojima ćemo izabrati predsjednike tih tijela. Time će ciklus konstituisanja organa biti završen - kazao je “Glasu” predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Kada je riječ o predstojećim lokalnim izborima navodi da mnogi, pa i oni, već uveliko razmišljaju o potencijalnim kandidatima za gradonačelničke i načelnike fotelje.

- Naš dogovor je da ne idemo u javnost sa zvaničnim imenima kandidata, jer imamo još dovoljno vremena. Obilazimo regije i razgovaramo sa ljudima o predstojećim izborima, načinu organizovanja i potencijalnim kandidatima za načelnike i gradonačelnike, ali i odbornike u pojedinim sredinama - poručio Miličević.

Naglasio je da će opozicione političke partije nastajati da imaju zajedničke kandidate u svim opštinama i gradovima.

- Vjerujem da ćemo u tome uspjeti u najvećem broju lokalnih zajednica. Znalo se desiti da u nekim sredinama ne napravimo dogovor, ali vjerujem da ćemo u 95 opština i gradova imati zajedničke kandidate. Nije pametno da opozicija ima više kandidata za načelnike, odnosno gradonačelnike, jer to samo rasipa glasove i umanjuje šanse da pobijedimo. Neću unaprijed reći nijedno ime, ali uveliko radimo na tome i već imamo profilisano ko su naši kandidati - poručio je Miličević.

U Ujedinjenoj Srpskoj navode da će do 21. novembra, odnosno rođendana stranke, biti konstituisani svi organi te političke partije, dok će do kraja decembra biti napravljena i izborna platforma za nastup na prestojećim lokalnim izborima.

- Ujedinjena Srpska imaće na predstojećim izborima više samostalnih kandidata za gradonačelnike i načelnike nego na prethodnim. Jedna smo od vladajućih stranaka i imamo najviše naših ljudi na pozicijama gradonačelnika i načelnika nakon SNSD-a - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Prvi čovjek Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović prošle sedmice otkrio je da će u trci za prvog čovjeka Trebinja imati svoga kandidata, a riječ je o Lazaru Radanu, najmlađem masteru u istoriji na Odsjeku za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Lokalni izbori u BiH trebalo bi da budu održani prve nedjelje u desetom mjesecu 2024. godine, a to je 6. oktobar.

Analitičari poručuju da izborna kampanja u BiH nikada ne prestaje te da se ona sada samo zahuktava.

- Stranke se kod nas kroz lokalne parlamente te Narodnu skupštinu RS prikazuju drugačijim nego što zaista jesu. Nerijetko možemo čuti od eksperata iz oblasti parlamentarizma da se radi o takozvanom pozorištu - parlamentu, gdje se uglavnom pazi na to kako se nešto izgovara i šta tačno reći da bi se dopali širim narodnim masama, nego da se zapravo suštinski kažu neke stvari. Nažalost, u prošlom, ali i u ovom sazivu republičkog parlamenta veliki broj poslanika radi upravo to, jer se oni samo prezentuju javnosti i govore ono što bi ista ta javnost voljela da čuje, a ne analiziraju ono što je pred njima. Zbog toga možemo reći da izborna kampanja kod nas nikada ne staje - kazao je “Glasu Srpske” analitičar Filip Matić.

Podsjeća da bi kampanja po zakonu trebalo da traje mjesec pred održavanje izbora.

- Tih mjesec dana je samo obilježeno štandovima političkih stranaka, a sve ostalo je isto kao i prethodnih mjeseci gdje se vodi borba za osvajanje naklonosti birača. Stranke utežu svoje redove i pripremaju se za kampanju, a sa proljeća možemo očekivati intenziviranje svih tih aktivnosti - zaključio je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA