Ratari ne pamte lošiju godinu

 • BiH
 • 03. Oct 2023.

Berba kukuruza na poljima u BiH već je počela, a, prema procjenama poljoprivrednika, prinosi se kreću između pet i osam tona po hektaru, dok se otkupna cijena kreće od 25 do 40 feninga.

Ratari ne pamte lošiju godinu

Ratari, kako kažu, ne pamte težu godinu, po svim parametrima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mali proizvođači već odustaju, a strahuje se da će takvih odluka biti sve više ukoliko se i dalje nastave nepredvidivi uslovi, ali i visoke cijene repromaterijala.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da je krenula berba kukuruza u klipu.

"Ono što do sada imamo podataka sa terena je da su prinosi u rangu prošlogodišnjih, ali ima dosta parcela gdje je došlo do polijeganja usjeva, gdje je oluja napravila značajnu štetu. Tu su prinosi svakako lošiji i tu je upitan i sam kvalitet", kazao je Marinković i dodao da što se tiče otkupne cijene puno se spekuliše na tržištu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Još niko od otkupljivača nije izašao s ozbiljnom ponudom što se tiče cijene, ali pominju se cijene od 25 do 40 feninga", pojasnio je Marinković. 

Dodao je da na nekim parcelama uopšte neće biti roda jer su vremenske neprilike u proteklom periodu napravile pustoš. 

"Ove godine ratari neće imati nikakve koristi jer smo imali jako visoke cijene inputa u sjetvi, ali i visoke cijene radova u poljoprivredi i štete koje su nam nanijele vremenske neprilike, tako da cijena koja se sada pominje ne može nikako pokriti troškove proizvodnje i da prinosi budu daleko veći", ističe Marinković.

Prema njegovim riječima, cijena od 40 feninga bila bi koliko-toliko prihvatljiva, a sve ispod toga je na pragu rentabilnosti. 

Da su ratari nezadovoljni ovogodišnjom cijenom, ali i prinosima kukuruza kaže i Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja sela Semberije i Majevice.

"Što se tiče samog roda, prinosi su prosječni, ali i cijena se u Semberiji kreće od 27 do 35 feninga, što nikako nije prihvatljivo za ratare", kaže Bakajlić.

Kako kaže, dosta poljoprivrednih proizvođača u Semberiji razmišlja da se prestane baviti poljoprivredom jer nemaju računicu.

"Mi smo u minusu, ovo je loša slika za poljoprivredu bez obzira na podsticaj - ništa nam ne znači kad je cijena katastrofalna", rekao je Bakajlić i dodao da je ova godina prekretnica za poljoprivrednu proizvodnju, jer više, kako kaže, ne vrijedi ulagati u ovaj sistem. 

Ništa bolja situacija nije ni kod poljoprivrednika u Federaciji, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

"Što se tiče prinosa, oni su šaroliki, sve zavisi od parcele do parcele, a i cijena je ista u Republici Srpskoj", kazao je Bićo i dodao da je sve ispod 30 feninga po kilogramu za ratare neprihvatljivo. 

Prema njegovim riječima, ova godina je ratare bacila na koljena jer neće uspjeti da pokriju ni dio troškove sjetve, koja je bila među najskupljima u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

 • 23:00

  10°C
 • 02:00

  9°C
 • 05:00

  6°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

178 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

328 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 22. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI