Čekajući rezultat istrage o prodaji diploma: Fakulteti obuhvaćeni istragom upisali studente u novoj školskoj godini

Fakulteti koji su obuhvaćeni istragom u akciji "Klaster", u kojoj je prošle godine oktriveno nezakonito izdavanje i prodaja diploma, upisali su studente i na ovim fakultetima je počela redovna akademska godina.

Čekajući rezultat istrage o prodaji diploma: Fakulteti obuhvaćeni istragom upisali studente u novoj školskoj godini
FOTO: stockshoppe/DepositPhotos

Agencija za istrage i zaštitu SIPA je tokom akcije, u februaru ove godine, uhapsila 11 osoba, mahom dekane, rektore i profesore privatnih univerziteta u BiH. Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 75 studentskih dosijea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslova dokumentacija ali i nekoliko stotina hiljada KM.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić rekao je da je istragom utvrđeno "da su se diplome kupovale na bezinskim pumpama, na određenim univerzitetima akademsko zvanje doktora ili profesora moglo se steći u roku od pet dana, a da je čak kupljena diploma i diplomiranog inženjera građevinarstva".

Pet fakulteta iz Republike Srpske bilo je obuhvaćeno akcijom "Klaster": "Apeiron", "Nezavisni univerzitet Banjaluka - NUBL", "Univerzitet za poslovne studije - UPS", "Prometej" i "Univerzitet za poslovne studije i menadžment - PIM".

U školskoj 2022/2023. godini studenti u Srpskoj, osim dva državna univerziteta, upisani su na na sedam privatnih fakulteta među kojima su svi iz "Klastera"  kao i "Slobomir P" Univerzitet, Univerzitet "Sinergija" i Univerzitet "Bijeljina".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Biltenu visokog obrazovanja Republike Srpske za ovu školsku godinu, koji je juče objavio Zavod za statistiku RS, jedino nije navedena visokoškolska ustanova "Prometej" iz Banjaluke čiji proces (produženja) reakreditacije još traje.

U postupku akreditacije, prema Registru akreditovanih visokoškolskih ustanova RS, su i "Apeiron" i "PIM".

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir u martu 2023. je izjavio da je ponovna akreditacija određenih visokoškolskih ustanova u Srpskoj privremeno zaustavljena do okončanja istrage u slučaju "Klaster".

"Ono što smo mogli uraditi kao upravni organ jeste da smo zaustavili privremenu reakreditaciju određenih visokoškolskih ustanova", rekao je Budimir novinarima

Najavio je da će, ukoliko istraga pokaže da ima razloga, određenim privatnim obrazovnim institucijama biti oduzeta dozvola za rad.

Za sada se to nije dogodilo, a na dva fakulteta obuhvaćena "Klasterom", na "Apeironu" (2.528) i "NUBL-u" (599) upisano je više studenata nego prošle godine.

Republička prosvjetna inspekcija o "Klasteru" se posljednji put oglasila početkom septembra kada je rečeno da je postupak vanrednog inspekcijskog nadzora na privatnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj pokrenut, ali bez informacija šta je tokom inspekcije utvrđeno.

Pitanja profesora ostala bez odgovora

Šest banjalučkih profesora 23. marta uputilo je otvoreno pismo akademskoj zajednici Srpske i BiH kako bi podržali akciju "Klaster".

U pismu koje su poptisali Branko Dokić, prof. emeritus, te prof. doktori Petar Kunić, Duško Pevulja, Đorđe Vuković, Branko Blanuša i Dražen Brđanin naglašeno je da bi najopasnije bilo da se, iz nekih razloga, ova ozbiljna afera zataška.

Većina pripadnika akademske zajednice, navedeno je u pismu, očekuje cjelovitu, odgovornu i profesionalnu istragu i odgovarajuće sankcije za sve one koji su učestvovali u kupoprodajnom procesu diploma te od započetih istražnih procesa očekuje odgovore na sljedeća pitanja:

Kako i na koji način su privatne visokoškolske ustanove, obuhvaćene istragom, osnivane i prema kojim kriterijumima (ako je dovedena u pitanje validnost tih kriterijuma prema važećim zakonima i propisima – hitno ih treba mijenjati!)?

Kako će biti sanirana šteta nanesena neznanjem legalizovanim stečenim diplomama?

Koliko je profesora sa sumnjivim doktoratima zaposleno na fakultetima obuhvaćenim istragom?

Koliko su odgovorni kontrolni organi za nastalo stanje u sferi visokog obrazovanja?

Akademska godina u Srpskoj počela je u ponedjeljak, a na ova pitanja još nema odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA