Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a

  • BiH
  • 03. Oct 2023.

Donacija hrane vrijedna skoro 20.000 KM, koja je u skladu sa novom zakonskom regulativom oslobođena plaćanja PDV-a, dodijeljena je danas u Sarajevu udruženju "Pomozi.ba" koja će je dalje proslijediti javnim kuhinjama širom BiH.

Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a

Hrana će biti proslijeđena udruženjima "Mozak prijateljstva" iz Banjaluke, "DHD" iz Zavidovića, Udruženju mladih "Fokus" iz Kozarske Dubice, "Horizont" iz Bihaća, "Merhamet" iz Maglaja i Crvenom krstu Mostar. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Današnja donacija rezultat je kampanje "Niko gladan, niko sam" koju je sprovela fondacija "Mozaik" u saradnji sa partnerskim organizacijama, a uz finansijsku podršku USAID-a.

Direktor misije USAID-a u BiH Kortni Čab rekla je da je ovo istorijski uspjeh, te da će sutra javne kuhinje u BiH dobiti prve donacije hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a.

Osnivač organizacije "Pomozi.ba" Elvir Karalić naveo je da je sada proces doniranja hrane pojednostavljen, a mogućnosti zloupotrebe svedene na minimum.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Javile su nam se mnoge firme koje trenutno nemaju hranu, ali će je imati, tako da računamo na nove donacije. Cilj nam je da `Pomozi.ba` ne bude uvijek posrednik, već da ojačamo lokalna udruženja koja će poslije distribuirati hranu krajnjim korisnicima", zaključio je Karalić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA