Ugljevik: Mještani sela ugroženih rudarskim kopom traže rješavanje problema (FOTO)

Mještani sela Mezgraja, Stari Ugljevik i Ugljevik Selo održali su danas miran protest ispred Opštinske uprave Ugljevik zbog problema sa putevima, elektro i snabdijevanje vodom koji su nastali usljed proširenja kopa rudnika uglja, odnosno otvaranja kopa "Ugljevik Istok".

Ugljevik: Mještani sela ugroženih rudarskim kopom traže rješavanje problema (FOTO)
FOTO: Srna

Mještanin Mezgraje Gaj Svetozar Nikolić kaže da su stanovništvu ugrožene osnovne ljudske potrebe. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Usljed eksploatacije uglja zadnjih 10 godina napravljeno je klizište koje je ugrozilo put Mezgraja Gaj - Mezgraja Kose i praktično razdvojilo sela. Put nam je sveden na metar i po, a kuće su popucale od radova na kopu", naveo je on.

Nikolić ističe da pet godina imaju probeme sa snabdijevanjem električnom energijom, proteklih 10 dana su bez struje, dalekovod je potkopan, a stubovi pali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je okupljenima da će lokalna uprava učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da se ovi problemi riješe, ali da se prvenstveno mora razgraničiti šta je u čijoj nadležnosti kako bi se izbjeglo prebacivanje odgovornosti isključivo na lokalnu upravu.

Perić je naveo da zajedno sa preduzećem Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik" Opštinska uprava pokušava izgraditi i proširiti alternativne putne pravce.

"Dogovorili smo se da ubrzano radimo put koji povezuje dvije Mezgraje, koji je uništen prilikom iskopa uglja i održali smo juče sastanak sa rukovodstvom RiTE koji su obećali da će se dalekovod za napajanje strujom popraviti", rekao je on.

Načelnik kaže da je dao nalog komunalnom preduzeću "Kompred" da u što kraćem roku uspostavi privremeno vodosnabdijevanje mjesnih zajednica Ugljevik Selo i Stari Ugljevik, te da je raspisan i tender za trajno rješavanje vodosnabdijevanja ovih sela.

Nakon razgovora sa Perićem predstavnici nezadovoljnih građana su se zajedno sa njim uputili pred upravnu zgradu RiTE "Ugljevik" gdje su i sa predstavnicima ovog preduzeća razgovarali o hitnom rješavanju problema, prvenstveno elektrosnabdijevanja, izmještanja dalekovoda iz zone kopa kao i pronalaženju alternativnih puteva za mještane ugroženih zaseoka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA