Oružane snage BiH blokirane do imenovanja generala

  • BiH
  • 04. Oct 2023.

Nijedna odluka iz domena odbrane na nivou BiH neće dobiti zeleno svjetlo nadležnih institucija u Sarajevu dok ne bude imenovan novi generalski kor, rekao je to “Glasu Srpske” zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Oružane snage BiH blokirane do imenovanja generala

Zbog takvog stava Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH nije podržan ni prijedlog da iz budžetske rezerve bude prebačeno 3,6 miliona maraka Ministarstvu odbrane BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Nova generalska struktura je usvojena u Predsjedništvu BiH, ali generali još nisu imenovani. Kasnimo sa tim procesom već godinu i po dana. Stav najviših zvaničnika Srpske koji podržavam jeste da sve dok ne budu imenovani novi generali u Zajedničkom štabu Oružanih snaga (OS) BiH povlačimo sve tačke dnevnog reda koje predlaže Ministarstvo odbrane, a koje idu na sjednice Savjeta ministara, Parlamenta i Predsjedništva BiH - kazao je Goganović i dodao da u skladu sa tim stavom Republike Srpske nije juče ni prošao prijedlog za odobrenje novca Ministarstvu odbrane iz budžetske rezerve institucija BiH.

Novi generali nisu imenovani, naglašava Goganović, prije svega zbog opstrukcija političkog Sarajeva i odugovlačenja čitave procedure imenovanja iz razloga što na čelo Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH treba da dođe general iz reda srpskog naroda.

- Sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom usaglasio sam imena četiri generala. Čekamo poziv ministra odbrane Zukana Heleza, koji treba da zakaže sastanak sa zamjenicima, da bismo na jedan dokument stavili prijedloge imena novih generala. Taj dokument ide na potvrđivanje u Predsjedništvo BiH, nakon čega ide dalje na potvrdu u Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH - rekao je Goganović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema planu strukture generalskog kora na koji je Predsjedništvo BiH dalo zeleno svjetlo, pozicija načelnika Zajedničkog štaba OS, a na kojoj je trenutno Bošnjak, pripašće Srbima. Prema pomenutom dokumentu na mjesto zamjenika načelnika Štaba za operacije i Štaba za resurse trebalo bi da dođe Bošnjak, odnosno Hrvat.

Prema daljoj usvojenoj strukturi pozicija komandanta Operativne komande OS BiH treba pripasti Hrvatima, dok na čelo zamjenika komandanta za operacije treba doći Srbin, a za zamjenika komandanta za resurse Bošnjak. Komandant Komande za podršku OS BiH trebalo bi da bude iz reda bošnjačkog naroda, dok će zamjenici komandanta za resurse i operacije biti iz reda srpskog, odnosno hrvatskog naroda.

Komandant Četvrte pješadijske brigade trebalo bi da bude Hrvat, Pete pješadijske brigade Bošnjak, a Šeste pješadijske Srbin. Generalni inspektor Ministarstva odbrane je pozicija na kojoj ostaje Bošnjak.

Afera

Institucije u Sarajevu, odnosno ministarstva odbrane i finansija krajem jula potresla je afera nezakonitog prebacivanja novca iz budžetske rezerve. Nakon što je njihov potez otkriven, novac je vraćen, ali je najavljeno da će biti pokrenuto utvrđivanje krivične i političke odgovornosti onih koji su doprinijeli nezakonitom prebacivanju novca.

- Od generalnog inspektora zatražio sam da ispita sve sumnje tog prebacivanja novca. Njegov izvještaj još nisam dobio. Insistiraću na tome da državni službenici koji su učestvovali u kreiranju tog dokumenta i koji su zaobišli nadređene za to i odgovaraju - kazao je Goganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA