"Prevarili smo ljude u BiH" Ministar Amidžić otvoreno o dugogodišnjem problemu raspodjele novca od putarina

  • BiH
  • 04. Oct 2023.

Građani trebaju da znaju da smo mi u ovom momentu prevarili ljude koji žive u Bosni i Hercegovini, izjavio je ministar finansija BiH Srđan Amidžić govoreći o problemu raspodjele novca od putarina.

"Prevarili smo ljude u BiH" Ministar Amidžić otvoreno o dugogodišnjem problemu raspodjele novca od putarina
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Na računu Uprave za indirektno oporezivanje BiH stoji više od 200 miliona maraka koje treba raspodijeliti entitetima, međutim to pitanje je već duže vrijeme bez dogovora. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Ono što građani trebaju da znaju je da smo mi u ovom momentu prevarili ljude koji žive u Bosni i Hercegovini. Građani BIH su odvojili neka sredstva i za te novce se trebaju izgraditi kilometri i kilometri puteva. U ovom momentu građani u BiH su uplatili 15 kilometara autoputeva koje ne gradimo, zatim 50 kilometara magistralnih puteva i mi se ne možemo dogovoriti na koji način to da vratimo. I na ovaj način ne možemo dalje. Shvatam ja tvrde stavove i Republike Srpske i Federacije BiH- rekao je Amidžić gostujući u BHRT.

Na ovom primjeru, kaže, možemo pokazati da li smo ozbiljna država i da li možemo funkcionisati na ovaj način.

– Nije sporan čitav iznos. Trebamo građanima isporučiti ono što je plaćeno, i onaj sporni mali dio ostaviti za dogovor kasnije. Postavlja se i pitanje, možda, krivične odgovornosti. Inflacija je prošle godine bila 14 odsto, 20 miliona pojede inflacija svake godine samo na te puteve. Imate preduzeća koja se zadužuju pored sredstava koja stoje na računu UIO BiH. Imam li pravo postaviti pitanja: “Jesmo li mi ozbiljni” ili “Da li ćemo prevariti ljude koji su glasali i koji su nas izabrali- upitao je on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA