Evo kako će Narodna skupština ubuduće štediti pare

Administrativna komisija Narodne skupštine Republike Srpske danas je, u nastavku prošlonedjeljne sjednice, usvojila Pravilnik o korišćenju sredstava za reprezentaciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim su, prvi put, ograničena sredstava za reprezentaciju na mjesečnom nivou, definisane procedure, uslovi i obaveze u vezi s korišćenjem sredstava i ograničeni maksimalni novčani iznosi odobreni za kupovinu i primanje poklona.

Evo kako će Narodna skupština ubuduće štediti pare

Komisija je usvojila prijedlog predsjednice Komisije Spomenke Stevanović o smanjenju iznosa za internu reprezentaciju, kojim su ovi iznosi, u odnosu na predložene, smanjeni za 18.000 KM na godišnjem nivou. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako se navodi na stranici NSRS, definisano je da pravo, po osnovu interne reprezentacije za ove potrebe u restoranu Narodne skupštine, u mjesečnim iznosima imaju: Kabinet predsjednika Narodne skupštine u visini od 3.500 KM; generalni sekretar do 900 KM; potpredsjednici Narodne skupštine do 700 KM; zamjenik generalnog sekretara do 400 KM i pomoćnici generalnog sekretara Narodne skupštine do 100 KM.

Pod reprezentacijom, kako je definiše Pravilnik, smatraju se izdaci koji se javljaju u toku redovnih aktivnosti izabranih, imenovanih i zaposlenih lica u Narodnoj skupštini, a podrazumijevaju novčana sredstva za ugostiteljske usluge prilikom održavanja sjednica i radnih sastanaka u službenim prostorijama Narodne skupštine i u restoranu Ugostiteljskog servisa Vlade u zgradi Narodne skupštine.

Stavka koja se odnosi na internu reprezentaciju nije reprezentacija u klasičnom smislu, već podrazumijeva troškove redovnih aktivnosti rukovodstva, zaposlenih, stručnih odbora i komisija, kao i troškove prijema domaćih i stranih delegacija, studijske posjete Narodnoj skupštini fakulteta, škola, NVO… prilikom kojih se u restoranu Narodne skupštine poslužuje osvježenje i slično.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Takođe, Komisiji su dostavljeni troškovi redovnih aktivnosti rukovodstva Narodne skupštine u proteklih osam mjeseci. Najveći broj troškova odnosi se na prijem delegacija u Narodnoj skupštini, “Dane otvorih vrata” prilikom kojih je parlament posjetilo više stotina učenika i studenata iz Republike Srpske, kao i studenti sa Kosova i Metohije i brojne druge delegacije, te održano nekoliko naučnih skupova i slično.

Dostavljen je i pregled svih aktivnosti predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske od 1. januara do 2. oktobra 2023, ukupno 116 aktivnosti (sastanci, posjete, prijemi, okrugli stolovi i konferencije, prisustvo pomenima, godišnjicama, akademijama, promocijama i slično) i redovni troškovi za provođenje tih  aktivnosti.

Usvojenim Pravilnikom definisano je i da pravo na korištenje eksterne reprezentacije imaju predsjednik i potpredsjednici Narodne skupštine, generalni sekretar, zamjenik generalnog sekretara Narodne skupštine i šef Kabineta predsjednika Narodne skupštine.

Klubovi poslanika i poslaničke grupe u Narodnoj skupštini prilikom obavljanja svojih aktivnosti takođe imaju pravo na internu i eksternu reprezentaciju koja će teretiti sredstva za rad poslaničkih klubova i poslaničkih grupa.

Takođe je prvi put ovim pravilnikom definisano i to ko u ime Narodne skupštine može da kupi i primi poklon, po kojoj proceduri i u kojem iznosu.

Kako je rečeno na sjednici Administrativne komisije, zadnji Pravilnik o korišćenju sredstava za reprezentaciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske donio je generalni sekretar 2016. godine, a ne Komisija, a u njegove izmjene ušlo se zbog nedorečenosti i nepotpunosti, prenosi banjaluka.net

Komisija je posebno istakla odredbu Pravilnika po kojoj je Odsjek za budžetske i finansijsko-računovodstvene poslove Narodne skupštine zadužen da vodi evidenciju iskorišćenih iznosa reprezentacije i da Administrativnoj komisiji dostavlja pisani izvještaj o troškovima svaka tri mjeseca.

Cilj novog pravilnika jesu sveobuhvatne uštede, uvođenje jasnih ograničenja i definisane procedure za efikasno funkcionisanje Narodne skupštine Republike Srpske, ali i njeno krajnje ekonomično poslovanje.

Predsjednica Stevanović pozvala je članove Komisije da podrže ovaj Pravilnik, budući da je interes svih da se troškovi definišu i stave pod kontrolu, te naglasila da će, kada se njegova primjena vidi u praksi, biti moguće donijeti i izmjene na osnovu tih pokazatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA