Bijeljina: Pomoć parovima u liječenju steriliteta

Grad Bijeljina je ove godine dodijelio jednokratnu pomoć od po 1.500 KM za 14 parova koji obavljaju treći pokušaj vantjelesne oplodnje, izjavio je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za zdravstvo Dragan Božić.

Bijeljina: Pomoć parovima u liječenju steriliteta
Za podsticanje nataliteta i pomoć porodicama u liječenju steriliteta Bijeljina je prvi put ove godine u budžetu obezbijedila 60.000 KM, a za 2013. godinu planirano je 50.000 KM za ove namjene.
Pravilnikom o dodjeli jednokratne pomoći predviđena je i mogućnost finansiranja troškova za putovanje i pretrage koje je prethodno odobrio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
"Fondu zdravstvenog osiguranja u Bijeljini su tokom godine podnesena 54 zahtjeva za postupak vantjelesne oplodnje, 39 za prvi pokušaj i 15 zahtjeva za drugi pokušaj vantjelesne oplodnje", izjavila je Srni direktor ovog fonda Nada Milošević.
Pravo na besplatnu vantjelsnu oplodnju uvedeno je u zdravstveni sistem Srpske 2007. godine, a od prošle godine Republika, na inicijativu predsjednika Srpske Milorad Dodika, finansira i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje.
Od 2007. godine do danas Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske podnesen je 1.161 zahtjev za postupak vantjelesne oplodnje, odobreno je 936 - od čega 144 zahtjeva bračnih parova iz Bijeljine.
U ovom perodu u Srpskoj je rođeno 118 beba začetih vantjelesnom oplodnjom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA