Snijeg pogoduje usjevima

Snijeg, koji je od sinoć pokrio poljoprivredna zemljišta u Semberiji, pogoduje zimskim usjevima i dobrodošao je, pogotovo za pšenicu i ječam, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić.

Snijeg pogoduje usjevima
„Snijeg je više nego dobrodošao u ovo doba za pšenicu i ječam, jer čuva biljku i predstavlja toplotni izolator. Osim toga, snijeg stvara vlažnost koja je neophodna zemljištu", naveo je Maletić.

Prema njegovim riječima, ako snježni prekrivač dostigne visinu od 10 do 15 centimetara nema opasnosti od smrzavanja biljaka.

„Ako snježni prekrivač dostigne 15 centimetara bilo kakav minus ne može djelovati na biljku", rekao je Maletić.

On je istakao da su uslovi za jesenju sjetvu bili veoma dobri, te da je zasijano 100 odsto više pšenice nego prošle godine.

Na području Semberije u jesenjoj sjetvi zasijano je ukupno 16.033 hektara različitih kultura, od kojih je najzastupljenija pšenica na 12.850 hektara, ječam na 2.250, tritikale na 500, uljana repica na 328, zob na 45 hektara, a krmno bilje na 40. Na površini od 20 hektara zasijano je povrće.

„Većina poljoprivrednika, bar 80 odsto njih, pripremilo je zemljište za proljetnu sjetvu. Jesen je bila povoljna za poljoprivrednike i uspjeli smo da obavimo najvažniji dio pripreme za proljetnu sjetvu", rekao je Maletić. Srna

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA