ISPRAVLJENO: BiH nije "državna zajednica sastavljena u Dejtonu"

Ovaj članak je izmijenjen nakon analize portala raskrinkavanje.ba

ISPRAVLJENO: BiH nije "državna zajednica sastavljena u Dejtonu"

Kako je u analizi objavljenoj u sklopu serijala "Rasvjetljavanje"  navedeno, tvrdnja o BiH kao državnoj zajednici entiteta stvorenoj potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma zapravo sadrži tri tvrdnje: da je BiH “državna zajednica”, a ne suverena država, da je nastala tek 1995. godine u Daytonu i da je “sastavljena” od entiteta – što predstavlja suštinu manipulativnog narativa kojim se negira državnost Bosne i Hercegovine. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Uvidom u prve redove Ustava Bosne i Hercegovine može se zaključiti da nijedna od tri spomenute tvrdnje nije tačna. Naime, već u prvom članu Ustava BiH, koji je aneks u okviru Dejtonskog sporazuma potpisanog 1995. godine, navodi se: "Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama." 

BiH (tada Republika Bosna i Hercegovina) je od 1992. godine nezavisna i suverena država, dok je Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, dakle, “nastavila svoje pravno postojanje” kao “država”, što opovrgava netačne tvrdnje da se radi o “državnoj zajednici” koja je “nastala” ili je “stvorena” u Daytonu, navodi se u analizi BiH nije “državna zajednica sastavljena u Dejtonu”, navodi se u analizi.

U ranijem članku objavljenom na našem portalu, stojala je izjava Dragana Kalinića, koja se ticala Dejtonskog mirovnog sporazuma.  U tekstu, preuzetom sa agencije Srna, takođe je bilo navedeno da se 21. novembra 2023. "navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak". "Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sa dva entiteta - Republikom Srpskom i Federacijom BiH, koji su potpisnici svih aneksa", pisalo je u tekstu, i to nije bila tačna informacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

  • 20:00

    20°C
  • 23:00

    19°C
  • 02:00

    17°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

326 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI