Monah Arsenije izjavom o "znakovima porodičnog prokletstva" sve zaprepastio

Monah Arsenije Jovanović, iguman manastira Ribnica u selu Paštriću kod Mionice, nekada je imao veoma buran život, a javnost ga je poznavala kao Avu Plavog iz benda „VIA talas“- A onda je napravio veliki zaokret, napustio je svijet muziku i posvetio se vjeri.

Monah Arsenije izjavom o "znakovima porodičnog prokletstva" sve zaprepastio
FOTO: МАНАСТИР РИБНИЦА

Nerijetko govori vrlo otvoreno, bez dlake na jeziku, o svim škakljivim temama, a njegova priča o porodičnom prokletstvu je sve zaprepastila. Naime, iznoseći svoje stavove, otkrio je nevjerovatne stvar. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Istakao je tri znaka koja ukazuju da nosimo porodično prokletstvo, a potom je objasnio i kako da ih prepoznamo

– Onaj koji je smiren on nosi Hrista u sebi. Neće moći svi da postignu taj ideal velikog posta, velikih podviga, velikog ideala – to je činjenica. Ali Hristos nije donio to kao ideal – bdenje, glad, žeđ, molitva… Ideal koji je Hristos donio je smirenje. Smirena spoznaja da sam slab čovjek. I na taj način, „Ko se sam unizuje, taj će se uzvisiti“. Samim tim priznanjem sebi da sam slab, ograničen čovjek, je već velika stvar.

Svima je dopušteo da kažu – ja ne mogu da postignem mnogo, prihvatam ono što je moja mjera. A Luciferova mjera je – uvijek budi bolji od drugih, uvijek budi iznad drugih, nikad se ne zadovolji i čak laži, odglumi da si bolji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– I mi svi glumimo. Svi imamo uloge. Svi glumimo na Fejsbuku, postavljamo svoje najbolje fotografije, svoje najljepše misli. A onda kada upoznamo djevojku u prirodi i vidimo da nije tako lijepa, ili tako pametna kao što se prikazivala, kažemo „ti si mene prevarila – objašnjava monah Arsenije.

On je dodao da se neznanje računa kao veliki grijeh

Jedan Srbin ne može da se pokori pametnijem sunarodniku. Iako zna da je on pametniji i bolji, on ne može da se pokori. I umjesto da kaže „brate, ti si od mene sposobniji, vodi, ja ću biti uz tebe – bićemo jači zajedno“. Ne, mi ćemo se boriti dok ga ne oborimo. Mi ne dopuštamo boljima da nas vode. Lucifer ima široku paletu mogućnosti da nas prevari. I on to radi. Ali konačnu prevaru Hristos neće da dopusti. Nikad nas Lucifer neće prevariti ako mi to sami ne dopustimo. Bog hoće slobodnu volju. Neznanje se računa kao veliki grijeh. Nama je dato da se učimo cijelog života. Ako se nismo naučili Svetom pismu to je grijeh. Onda možemo biti prevareni. Zato, čuda su još uvijek moguća.

Monah Arsenije je rekao da je jedno od čuda što Srbija ima vjeronauku i da se moli Bogu da se povrati ljubav među ljude

– Kad čovjek stekne ljubav u srcu, on onda voli sve ljude – to je veliki podvig koji se stiče kroz smirenje. Kroz veliki trud i to je taj ideal. Mi nosimo posledice od prvorodnog grijeha. Ne, nismo krivi zbog toga, ali nosimo posljedice. Taj neko ko se rodio sa porodičnim prokletstvom od prababe, pradede, čukundede koji je napravio neko zlo, istina je da se od te porodice sklonio Bog. Onda nastupa ta demonska sila koja tiraniše potomstvo. Počinju da se rađaju djeca koja su nezgodna, namćorasta, neposlušna.

A šta se onda desi. Monah Arsenija objašnjava:

– To dijete ode od kuće postane kriminalac… To se dešava jer demonska sila stiče vlast i udara po onoj djeci koja su ranjivija, osjetljivija… Demon pristupa baš takvima koji mogu biti veliki. Da slučajno taj veliki ne bi čovječanstvo nagradili nečim velikim, Lucifer im pristupa i vodi ih na svoju stranu. Takvi ljudi postradaju i bivaju to što bivaju – navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

Vedro
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  19°C
 • 08:00

  Umjereno oblačno
  21°C
 • 11:00

  Vedro
  28°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

91 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

206 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Jul 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI