Udruženje tekstila, kože i obuće: Za ovaj sektor prihvatljiva minimalna plata od 750 KM

Predstavnici privrednih društava iz tekstilne i obućarske industrije smatraju da je za ovaj sektor prihvatljivo da najniža plata u Republici Srpskoj za 2024. godinu iznosi 750 KM.

Udruženje tekstila, kože i obuće: Za ovaj sektor prihvatljiva minimalna plata od 750 KM
FOTO: MONDO/GORAN SIVAČKI

Na sjednici Izvršnog odbora Udruženja rečeno je da se od odgovornih institucija očekuje da nađu kompromisno rješenje, uvažavajući ekonomske pokazatelje i stanje privrede Republike Srpske, koje neće dovesti do još veće krize, te smanjenja obima proizvodnje i broja radnika TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naglašeno je da je cilj svih privrednih društava da zadrže obim poslovanja, ali i broj zaposlenih radnika i da bi drastično povećanje najniže plate dovelo u pitanje opstanak privrednih društava iz sektora tekstila, kože i obuće i dodatno uticalo na dalje poslovanje, saopšteno je iz Privredne komore Srpske.

Na sjednici je navedeno da 90 odsto preduzeća u ovom sektoru radi lon, odnosno uslužne poslove za strane partnere, gdje ne postoji mogućnosti da se povećanjem cijena proizvoda ili usluga traže dodatna finansijska sredstva.

"Topli obrok i prevoz radnika u ovom trenutku ne ulaze u strukturu najniže plate, stoga se postavlja generalno pitanje šta bi konkretno činilo strukturu najniže plate", saopšteno je iz Komore, prenosi Srna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U saopštenju se ističe da ekonomski pokazatelji generalno gledano, te uticaj globalne krize i trendovi na tržištu bitno utiču na smanjene potražnje za proizvodima tekstilne i obućarske industrije, što za posljedicu ima smanjenje narudžbi za privredna društva, koja su orijentisana na saradnju sa poznatim svjetskim brendovima.

"Obimne zalihe gotovih proizvoda u velikim trgovinskim lancima u zemljama EU i pad potražnje značajno utiču na manje narudžbe i smanjenje obima proizvodnje, što predstavlja veliki izazov za ovu industrijsku granu", naglašava se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA