Izručenje nije moguće: Odbjegli pedofil lociran u Hrvatskoj

Ivica Mišković (64) iz Kaknja, koji je pobjegao iz zgrade Osnovnog suda u Banjaluci, uspio je prebjeći u Hrvatsku i tamo je lociran, a budući da je riječ o hrvatskom državljaninu on neće biti izručen pravosuđu BiH.

Izručenje nije moguće: Odbjegli pedofil lociran u Hrvatskoj
FOTO: STOP PEDOFILIJI/FACEBOOK/SCREENSHOT

- MUP Republike Srpske aktivno radi na lociranju navedenog lica od samog njegovog bjekstva i u saradnji sa kolegama iz Hrvatske on je lociran u toj zemlji. O tome su obaviještene nadležne institucije, koje će preduzimati dalje mjere u skladu sa međunarodnim sporazumima, jer se radi o licu koje je državljanin Hrvatske - rekla je za ATV portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nezvanično saznajemo da je hrvatska policija prošle sedmice obavijestila MUP Republike Srpske da je Mišković pronađen i lociran u Zagrebu, te da njegovo izručenje nije moguće.

RTRS piše da je nakon raspisivanja međunarodne potjernice za Miškovićem u martu prošle godine, Interpol Zagreb dostavio obavještenje da hrvatski državljanin, prema Ustavu Republike Hrvatske, ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom EU, te da su o međunarodnoj potjernici obavijestili Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Istaknuto je da je ukoliko se želi inicirati ustupanje krivičnog gonjenja ili preuzimanje eventualnog postupka izručenja, neophodno da nadležni pravosudni organ iz BiH stupi u kontakt sa Ministarstvom prvosuđa i uprave Republike Hrvatske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Podsjetimo, Mišković je 7. novembra pobjegao nakon što mu je izrečena nepravosnažna presuda od četiri godine zatvora zbog obljube tada 9-godišnje djevojčice. Dosadašnja istraga je pokazala da Mišković nakon presude nije bio vezan lisicama, te da su ga sudski policajci bez nadzora ostavili u kancelariji, što je on iskoristio i iskočio kroz prozor. U tome je pokušala da ga spriječi sudska policajka, koja je stajala na ulazu u sud, ali nije uspjela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA