Jedan odsto najbogatijih na svetu zagađuje kao pet milijardi ljudi

Emisije ugljen-dioksida i ugljen-monoksida koje su posledica delatnosti jedan odsto najbogatijih na planeti jednake su zagađenju koje stvara pet milijardi ljudi, odnosno dve trećine stanovništva Zemlje.

Jedan odsto najbogatijih na svetu zagađuje kao pet milijardi ljudi
FOTO: Depositphotos

Najbogatijih jedan odsto, odnosno 77 miliona ljudi, odgovorni su bili 2019. godine za čak 16 odsto globalnog zagađenja iz fosilnih goriva, navodi se u izveštaju organizacije „Oksfam“. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ta količina je veća od ukupnog zagađenja iz drumskog saobraćaja širom sveta i direktno će uticati na smrt miliona ljudi do 2030. godine.

Izveštaj pokazuje ogromnu razliku ugljeničnog otiska superbogatih, čiji životni stilovi umnogome doprinose klimatskoj krizi, u odnosu na siromašne i srednju klasu koji trpe najveće posledice.

„Superbogati pljačkaju i zagađuju planetu do tačke uništenja, a oni najsiromašniji plaćaju najveću cenu“, istakla je viša savetnica u „Oksfamu“ Kijara Liguori.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Autori izveštaja navode da bi prosečnom pojedincu i pripadniku ostalih 99 odsto stanovništva bilo potrebno 1.500 godina da u atmosferu emituje ugljenika koliko i najbogatiji milijarderi zagade za godinu dana.

„Ovo je nepravedno u svojoj srži“, dodao je Liguori.

Neke od ključnih tačaka izveštaja su:

– Od devedesetih godina, najbogatijih jedan odsto sagoreli su dva puta više fosilnih goriva nego najsiromašnijih 50 odsto.

– Emisije najbogatijih će do 2030. godine biti 22 puta veće od nivoa koji je kompatibilan sa Klimatskim sporazumom iz Pariza. U poređenju s tim, emisije najsiromašnije polovine globalne populacije iznose tek petinu onoga što je zacrtano u Parizu.

– Najbogatijih 10 odsto odgovorno je za polovinu ukupnih emisija.

Izveštaj „Oskfama“ dolazi dve nedelje uoči 28. Klimatskog samita UN u Dubaiju, gde će se okupiti svetski lideri kako bi pregovarali o borbi protiv globalnog zagrevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA