Borel: Izrael mora da poštuje "pravila rata"

Izrael mora da preduzme sve neophodne mjere predostrožnosti da izbjegne civilne žrtve dok traje vazdušna i kopnena kampanja u Gazi protiv palestinske grupe Hamas, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

Borel: Izrael mora da poštuje "pravila rata"
FOTO: DepositPhotos

"Užasni napad Hamasa na jevrejsku državu ne opravdava horor nad civilima u Gazi", rekao je Borel u intervju za španski list "Pais". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Osuđujući napad Hamasa na Izrael, on je priznao da je "pomalo propalestinski nastrojen".

Borel je naveo da je podsjetio izraelske zvaničnike da "rat ima svoja pravila" i da se bombaški napadi moraju razmotriti sa strane žrtava koje izazivaju, jer je humanitarna situacija u Gazi užasna, prenijela je "Raša tudej".

Borel je izrazio nesigurnost u vezi sa izraelskim tvrdnjama da je cilj snažnih napada na zgrade u Gazi bio da se unište podzemni tuneli koje je izgradio Hamas.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Jeste, nije, lično - ne znam. Oni sumnjaju da jeste", naglasio je Borel.

Zvaničnici Hamasa su u brojnim prilikama potvrdili da imaju široku mrežu tunela u Gazi, za koju se vjeruje da se protežu čak do Egipta, i rekli da je ona namijenjena na suprotstavljanje izraelskoj "okupaciji".

Borel je istakao da se sukob između Izraela i Palestinaca "ne može riješiti masovnim egzodusom više od dva miliona" ljudi iz Gaze i da samo političko rješenje ima šansu za uspjeh.

"Ako Izrael želi da izgradi mir, onda više ne može da sije mržnju", napomenuo je Borel.

On je dodao da ishod sukoba u velikoj mjeri zavisi od toga da li su dvije strane u stanju da pregovaraju o oslobađanju više od 240 talaca koje drži Hamas.

Od početka neprijateljstava 7. oktobra, EU je priznala pravo Izraela na samoodbranu i podržala pozive na humanitarnu pauzu. Međutim, pojedine evropske zemlje, kao i SAD, koje su glavni pristalica Izraela, nisu bile voljne da pozovu obje strane da pristanu na prekid vatre, navodeći zabrinutost zbog nesigurnosti takav sporazum garantovao bezbjednost zemlje u budućnosti.orel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA