Višković: Dejtonom potvrđen suverenitet Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđen suverenitet Srpske, čija autonomija nije došla sama, već ogromnom žrtvom naroda i političkog rukovodstva u teškim i istorijskim prelomnim vremenima.

Višković: Dejtonom potvrđen suverenitet Srpske

Višković je istakao da je danas veliki dan u istoriji ovih prostora kada se obilježava 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim su okončana ratna dejstva u BiH, a Srpska utemeljena kao jedan od dva ravnopravna entiteta, sa snažnim elementima državnosti i suvereniteta. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je naglasio da, poslije 9. januara 1992. godine, kada je Skupština srpskog naroda proglasila Republiku srpskog naroda u BiH, potpisivanje Dejtonskog sporazuma ostaje kao najvažniji dokument kojim je potvrđena samostalnost i autonomija Srpske, unutar administrativnog okvira u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Sa ponosom obilježavamo ovaj veliki dan, kad je stavljen potpis na sporazum kojim je potvrđen suverenitet Republike Srpske. Nikada ne smijemo zaboraviti da potvrda naše autonomije nije došla sama, nego ogromnom žrtvom naroda i političkog rukovodstva koji ga je vodio, kroz ta teška i istorijski prelomna vremena", dodao je Višković.

On je naveo da se danas s tugom i sjetom odaje počast za 28.000 boraca i civila koji su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata položili živote za Republiku Srpsku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Sa ponosom baštinimo uspomenu na njih, dajući vječni zavjet da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena, niti unižena pod nasrtajima onih političkih snaga koje i 28 godina poslije nastoje da ostvare ratne ciljeve, ponište suštinu Dejtonskog sporazuma i naruše naša prava", rekao je Višković.

On je ponovio da je Republika Srpska opredijeljena za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne strukture BiH, te da sve van toga nije prihvatljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

16°

Vedro
 • 23:00

  Umjereno oblačno
  16°C
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  15°C
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  14°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

183 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

357 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 29. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI