Ministarstvo apeluje, vlasnici kompanije odlučuju: Obustavljena proizvodnja u "Mitalu" u Zenici i Prijedoru

  • BiH
  • 21. Nov 2023.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH pozvalo je rukovodstvo i sindikat "Arselor Mitala" iz Zenice da sjednu za sto i dogovore uslove koji će biti na obostranu korist i da tako spasu kompaniju.

Ministarstvo apeluje, vlasnici kompanije odlučuju: Obustavljena proizvodnja u "Mitalu" u Zenici i Prijedoru
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Podsjećamo, radnici kompanije “Arselor Mital” iz Zenice stupili su juče u generalni štrajk, jer nisu zadovoljni novim kolektivnim ugovorom, koji im je ponudio menadžment. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

I prije toga, odlukom menadžmenta, obustavljena je proizvodnja u nekoliko pogona zeničkog “Arselor Mitala”.

Nakon što je, generalnim štrajkom, potpuno prekinuta proizvodnja u Zenici, rad je obustavila i kompanija “Arselor Mital” u Prijedoru, koja se bavi iskopavanjem rude željeza.

Kako je saopšteno iz menadžmenta prijedorske kompanije, obustava proizvodnje je neminovna, jer je “ArcelorMittal” Zenica jedini kupac rude iz Prijedora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su poručili da senadaju da će radnici i uprava “Arselor Mitala” Zenica što prije početi pregovore “kako bi se situacija u kompaniji riješila na obostrano zadovoljstvo”.

Međutim, prema pisanju popjedinih poslovnih portala, uiza svega se krije namjera vlasnika “ArcelorMittala” da obustavi proizvodnju u BiH, kako bi vještački “pogurala” povećanje cijena čelika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA