Ova priča nema bajkoviti kraj: Originalna verzija "Uspavane ljepotice" je jeziva i najmračnija horor priča

Originalna verzija priče o Uspavanoj ljepotici je izuzetno brutalna i daleko mračnija od onoga što smo navikli gledati u Diznijevom filmu.

Ova priča nema bajkoviti kraj: Originalna verzija "Uspavane ljepotice" je jeziva i najmračnija horor priča
FOTO: MUEZZ-SG6YQ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Originalna verzija priče o “Uspavanoj ljepotici” koju nikada ne biste pročitali djeci pred spavanje. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

To nije bajka koju biste pričali djeci pred spavanje, već je udaljena milionima svjetlosnih godina od šarenih svijetova Diznija koje poznajemo.

Priče o dječjim bajkama često su znatno surovije i nasilnije u svojim originalnim verzijama nego što to vidimo u popularnim adaptacijama. Uzmimo, na primjer, priču o Uspavanoj ljepotici, koja uključuje jedan od najužasnijih ljudskih zločina – silovanje.

U originalnoj verziji bajke, koju je u XVII vijeku zapisao italijanski pisac Đambatista Bazile, priča nema bajkoviti kraj koji poznajemo. Aurora nije žrtva zle kletve niti zle kraljice i nema princa koji dolazi da je poljubi i probudi iz sna. Umjesto toga, Aurora pada u začarani san zbog proročanstva i ostaje uspavana 100 godina, dok je svi zaboravljaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vijek kasnije, kralj slučajno otkriva zapušteni dvorac i nalazi usnulu djevojku. Fasciniran njenom ljepotom, odlučuje da je siluje. Nakon što završi, vraća se u svoje kraljevstvo.

Devet mjeseci kasnije, Aurora, i dalje u snu, rađa dva sina. Jednog dana, jedno od njene djece prekida njen san isisavši trn iz njenog prsta koji ju je uspavao. Aurora se budi samo da bi saznala da je postala majka dvoje djece.

Vremenom, kralj odlučuje da želi ponovno da vidi Auroru. Vraća se u dvorac, samo da bi je zatekao probuđenu i sa blizancima. Otkriva joj svoj identitet, između njih se rađa ljubav, ali nema bajkovitog srećnog kraja kakav često vidimo u modernim adaptacijama.

Jednom kada kraljica sazna za muževljevu aferu, smišlja strašnu osvetu. Šalje sluge kod Aurore koji je ubeđuju da pošalje djecu na dvor jer kralj želi da ih vidi. Umjesto toga, kraljica dječake odvodi kod kuvara, naređuje mu da ih ubije i od njih skuva jelo koje će kralj jesti te večeri. Kuvar umjesto toga sakrije djecu, a ispeče dva jagnjeta.

Nakon što je ubijeđena da se otarasila djece, kraljica poziva i Auroru na dvor gdje planira da je spali kao vješticu. Međutim, kralj saznaje za ovaj plan, spasava Uspavanu ljepoticu i umjesto toga na lomači spaljuje sopstvenu ženu.

Kuvar zatim otkriva da su djeca sve vrijeme bila kod njega, Aurora i kralj se vjenčavaju i žive srećno do kraja života.

Kao i mnoge druge priče iz tog vremena, ova verzija nosi moralizatorske pouke ali je, složićete se, prilično neprikladna za priču pred spavanje, prenosi Istorijski zabavnik.

Postoji samo jedan problem koji stoji na putu srećnom paru – kralj je već oženjen!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

Umjereno oblačno
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  20°C
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  19°C
 • 08:00

  Umjereno oblačno
  21°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

206 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Jul 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI