Prognoze Centralne banke BiH: Rast ekonomske aktivnosti i BDP-a BiH tek оd 2025. godine

  • BiH
  • 21. Nov 2023.

Centralna banka BiH u najnovijim projekcijama prognozira inflaciju od 6,3 odsto, što je za 1,4 procentna poena niže u odnosu na projekciju iz maja, dok je očekivani rast realnog bruto domaćeg proizvoda /BDP/ nepromijenjen i iznosi 1,6 odsto.

Prognoze Centralne banke BiH: Rast ekonomske aktivnosti i BDP-a BiH tek оd 2025. godine
FOTO: ANADOLIJA

U naredne dvije godine očekuje se oporavak ekonomske aktivnosti i dalje slabljenje inflatornih pritisaka, navode iz Centralne banke. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U narednoj godini, dodaju iz Banke, usljed novih informacija o slabljenju spoljne tražnje, ali i perzistentne inflacije koja umanjuje realnu potrošnju domaćinstava, predviđa se nešto niži realni ekonomski rast u odnosu na majski krug projekcija, do nivoa od 2,1 odsto.

Prema prvim procjenama, rast ekonomske aktivnosti bi mogao biti intenziviran 2025. godine pri stopi od 3,5 odsto.

"I dalje naglašavamo da se ekonomija ne nalazi u klasičnom poslovnom ciklusu, te da su procijenjene vrijednosti realnog BDP-a, njegovih komponenti i ostalih makroekonomskih varijabli, izložene izuzetno visokom stepenu neizvjesnosti", ističu iz Centralne banke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ocjenjuje se da su rizici za inflaciju iznad prognozirane viši u odnosu na prvi krug projekcija u ovoj godini.

"Geopolitički globalni rizici vrše pritisak na cijene energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu. Takođe, najveći dio inflatornih pritisaka je trenutno posljedica rasta domaćih cijena, a moguć je i dalji rast cijena energije i rada na domaćem tržištu", navode iz Centralne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA