Hrvatska protjeruje srpskog diplomatu (VIDEO)

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je savjetnik Ambasade Srbije u Zagrebu proglašen personom non grata, što je recipročan odgovor na raniju odluku Srbije da protjera prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

Hrvatska protjeruje srpskog diplomatu (VIDEO)

Grlić Radman je rekao da je ambsadoru Srbije u Zagrebu Jeleni Milić uručena nota u kojoj se navodi da savjetnik u Ambasadi mora da napusti teritoriju Hrvatske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je naveo da prvom sekretaru u Ambasadi Hrvatske u Beogradu nije rečeno zbog čega je proglašen za personu non grata.

"Mi ne znamo razloge odluke i tim više je to zabrinjavajuće. Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez. To nije uobičajeno", rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinere u Zagrebu.

Komentarišući pisanje srpskih tabloida da je hrvatski diplomata protjeran pod optužbama za špijunažu, Grlić Radman je rekao da razlozi zvanično nisu saopšteni, a da su ostalo spekulacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno", rekao je Grlić Radman.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo je juče Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata jer je tokom profesionalnog angažovanja u Srbiji grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova potom su saopštili da ova odluka Srbije predstavlja korak ka pogoršanju odnosa i daljoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-bezbjednosnih prilika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

27°

Umjereno oblačno
 • 02:00

  Vedro
  26°C
 • 05:00

  Vedro
  23°C
 • 08:00

  Vedro
  28°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

194 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

221 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 13. Jul 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI