Predugo kupanje može imati negativne posljedice

Opuštanje u kadi prava je poslastica, ali stručnjaci kažu da biste mogli oštetiti svoje zdravlje predugim uživanjem u kadi jer postoji optimalno vrijeme za kupanje.

Predugo kupanje može imati negativne posljedice
FOTO: Depositphotos

Ugodno dugo kupanje na kraju stresnog dana sa svim vašim omiljenim proizvodima i mirisnom svijećom vrhunska je poslastica ali preduga kupanja mogu naštetiti vašem zdravlju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Koliko god bilo primamljivo uživati ​​u kadi satima uz dobru knjigu, stručnjaci su podijelili optimalno vrijeme koje biste trebali provesti u kadi – a ono nije puno duže nego što možete provesti pod tušem.

Viktorijan plaming proveo je studiju kako bi pronašao najbolje vrijeme za kupanje za optimalno opuštanje, hidrataciju i dobar san.

U eksperimentu je sudjelovalo 20 osoba, pola muškaraca i pola žena, koji su se kupali različito dugo i ocjenjivali kako se nakon toga osjećaju na osnovu brojnih faktora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Studija je pokazala da su 22 minute optimalno vrijeme koje treba provesti u kadi kako biste se osjećali opušteno, hidrirano i pospano.

Prema studiji, ako se kupate duže od 27 minuta, možete iz kupke izaći s osjećajem dehidracije – a to ide u prilog savjetima nekih stručnjaka koji sugerišu da kupke ne bi smjele biti duže od 30 minuta.

Takođe je otkriveno da kupke malo drugačije utiču na muškarce i žene. Žene imaju bolji san nakon dužeg kupanja, oko 30 minuta, dok muškarci spavaju bolje nakon samo 19 minuta u kadi, piše N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA