U Sjevernoj Koreji glasalo 99,63 posto birača

Izlaznost birača na posljednjim lokalnim izborima u Sjevernoj Koreji iznosila je čak 99,63 posto, a zanimljivo je da je to po prvi put u posljednjih nekoliko decenija.

U Sjevernoj Koreji glasalo 99,63 posto birača
FOTO: Depositphotos

Ukupno 27.858 radnika, seljaka, intelektualaca i funkcionera izabrano je za nove poslanike lokalnih pokrajinskih skupština, gradova i okruga na lokalnim izborima, navedeno je u izvještaju Centralne izborne komisije koji je objavila zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Među biračima koji su glasali 99,91 posto glasalo je za kandidate za poslanike u skupštinama pokrajina, a 0,09 odstno glasalo je protiv njih, prenosi KCNA. Što se tiče poslanika u gradskim i okružnim skupštinama za izabrane kandidate glasalo je 99,87 posto, a protiv njih 0,13 posto birača.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu ukazalo je u svom saopštenju da su državni mediji Sjeverne Koreje prenijeli izvještaj o protivnim glasovima na lokalnim izborima što je prvi put od 1960-ih godina.

Na izbore u Sjevernoj Koreji se u mnogim zemljama gleda kao na formalnost, jer kandidate bira vladajuća Radnička partija. Na izborima za poslanike u lokalnim skupštinama u julu 2019. godine izlaznost je bila 99,98 posto, a 100 posto birača glasalo je za kandidate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U martu iste godine, Sjeverna Koreja je prijavila 99,99 posto izalsnost birača i 100 posto podrške kandidatima na izborima za poslanike u Vrhovnoj narodnoj skupštini, parlamentu zemlje. Prema navodima južnokorejskog ministarstva, Pjongjang na biračkim mjestima postavlja dve odvojene glasačke kutije različitih boja-jednu za podršku predloženim kandidataima, a drugu za neslaganje sa prijedlogom, što je potez koji otežava princip tajnog glasanja, jer je lako utvrditi da li ljudi glasaju za ili protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA