Zbog ucjenjivanja stranih državljana dobili 21 godinu zatvora

 • BiH
 • 28. Nov 2023.

Sud BiH osudio je Borisa Kordića na 12 i po i Josipa Kvesića na osam i po godina zatvora, jer su kao pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH od oktobra 2012. do marta 2014. godine iznuđivali novac od stranih državljana.

Zbog ucjenjivanja stranih državljana dobili 21 godinu zatvora

Oni su bili zaposleni u Službi za poslove sa strancima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Drugostepenom presudom, koja je donesena juče, od optuženih se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000 KM, koji su Kordić i Kvesić dužni solidarno uplatiti u budžet BiH, navodi Srna.

Sud je nakon izricanja drugostepene presude donio rješenje kojim se Kordiću i Kvesiću produžavaju mjere zabrane putovanja i mjera privremenog oduzimanja putnih isprava uz zabranu izdavanja novih, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak granice BiH, koje će biti na snazi do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Kordić i Kvesić su proglašeni krivim jer su od oktobra 2012. do marta 2014. godine kao članovi grupe za organizovani kriminal, koristeći službeni položaj i ovlaštenja, iznuđivali novac od stranih državljana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Novac su iznuđivali tako što su donosili nezakonite službene akte i preduzimali nezakonite službene radnje kako bi prisilili strane državljane koji borave u BiH, predstavništva stranih nevladinih organizacija registrovanih u BiH i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani u zemlji da preduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

25°

Umjereno oblačno
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  25°C
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  24°C
 • 08:00

  Vedro
  27°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

169 cm

Promjena: -8cm

Sava Jamena

221 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 13. Jul 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI