Egić: Pomoći na svaki način optuženim i osuđenim srpskim vojnicima

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas da će nastojati da putem ovog ministarstva i ostalih institucija na svaki način bude pružena pomoć desetorici pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ iz Novog Grada koji su pred Sudom BiH prvostepeno osuđeni na više od 160 godina zatvora po otužnici za ratni zločin, dok se drugi minimalno kažnjavaju.

Egić: Pomoći na svaki način optuženim i osuđenim srpskim vojnicima
FOTO: Arhiva

On je novinarima u Banjaluci rekao da mu je kao ministru, ali prije svega kao borcu, veoma žao i da se ne može pomiriti sa činjenicom da se ne mogu ni prebrojati godine na koje su osuđeni srpski vojnici pred sudovima u BiH, dok se drugi minimalno kažnjavaju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Egić je konstatovao da je odavno već jasno da se ratni zločini koje su počinili mudžahedini, paravojne formacije i drugi koji su ratovali na strani takozvane Armije BiH, umanjuju, njihovi zločinci se oslobađaju, dopušta im se da pobjegnu iz zemlje, ili dobijaju minimalne kazne.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju srpski borci, njih mahom nevino optužuju i na osnovu lažnih optužnica dobijaju maksimalne kazne.

Egić je dodao da još nije dobio zahtjev Boračke organizacije Novi Grad u kojem se traži da se tim ljudima pomogne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjedništvo opštinske Boračke organizacije u Novom Gradu zatražilo je da se pruži podrška optuženim i osuđenim pripadnicima VRS pred Sudom BiH, koji zajedno sa Tužilaštvom BiH, pokazuje da bi svaki srpski vojnik mogao da se nađe na njihovom udaru kako bi nametnuli kolektivnu krivicu srpskom narodu za dešavanja u minulom ratu.

Nakon što je Sud BiH izrekao prvostepenu presudu kojom su desetorica optuženih u predmetu "Ranko Balaban i drugi" za zločine u tadašnjoj opštini Bosanski Novi osuđeni na ukupno 162 godine zatvora, iz Boračke organizacije Novi Grad traže od institucija Republike Srpske da se Srbima osuđenim za ratne zločine omogući fer i pravično suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA