Vladika Grigorije objasnio pravila Božićnog posta (VIDEO)

Božićni post je počeo i trajaće sve do Božića, 7. januara 2024. godine.

Vladika Grigorije objasnio pravila Božićnog posta (VIDEO)
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RINGIER

Mnogi post vezuju isključivo za uzdržavanje od hrane, te misle da je suština posta uživanje posne hrane. Međutim, stručnjaci ističu da je suština posta dublja i da uključuje niz drugih stvari. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vladika Grigorije objasnio je na svom Instagram profilu kako Božićni post zapravo treba da izgleda.

– Tjelesni post, post shvaćen kao asketska disciplina, nije jedini vid posta; post čine i druge, usudiću se da kažem, pretežnije stvari: to su na prvom mjestu djela milosrđa i smirenje, a to znači: stalna borba protiv gordosti u nama i nepokolebljiva volja i stremljenje da na svaku upućenu nam riječ i djelo mržnje, kada je to moguće, uzvratimo ljubavlju. Ovakav bi se post trebalo neprestano držati – napisao je vladika Grigorije.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Владика Григорије (@vladika.grigorije)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je objasnio da je tjelesni post neodvojiv od svih duhovnih elemenata, piše Stil Kurir.

– Počinje Božićni post, nije naodmet da još jednom kažem da naše tjelesno uzdržavanje od mrsne hrane, jake hrane, taj asketizam ima vrlo dobru dimenziju. I to već svi znaju. Ali, to će biti samo još jedna asketska akcija, trening, ukoliko ne bude praćeno duhovnim postom, a duhovni post jesu djela milosrđa, ljubavi, praštanja, trpljenja, sa gledavanja sebe i svijeta oko sebe na bolji način. To znači, sagledavanje svojih grijehova, a ne tuđih. Zato je tjelesni post neodvojiv od ovih duhovnih elemenata. Jako je važno – da bi post bio post, on mora da bude i tjelesni, i duhovni i umni, istovremeno –  objasnio je vladika Grigorije u video snimku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA