Proizvođačke cijene u oktobru više za 0,5 odsto

  • BiH
  • 28. Nov 2023.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru više su za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su niže za 1,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene u oktobru više za 0,5 odsto
FOTO: DepositPhotos

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru više su za 0,4 odsto u odnosu na septembar, te više za isti procenat u odnosu na oktobar 2022. godine. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru više su za 0,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te niže za 3,2 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Proizvođačke cijene u energiji u desetom mjesecu više su za jedan odsto u odnosu na septembar, intermedijarnim proizvodima za 0,6 odsto, kapitalnim proizvodima za 0,1 odsto, te trajnim proizvodima za 0,6 odsto.

U oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene više su u kapitalnim proizvodima za 3,7 odsto, trajnim proizvodima za 2,2 odsto, te netrajnim proizvodima za 6,2 odsto, dok su niže u energiji za 0,6 odsto i intermedijarnim proizvodima za 5,1 odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru niže su u vađenju ruda i kamena za 0,4 odsto u odnosu na septembar, dok su više u prerađivačkoj industriji za 0,4 odsto, te proizvodnji električne energije za 1,5 odsto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 1,7 odsto, te proizvodnji električne energije za 3,2 odsto, dok je pad od dva odsto zabilježen u prerađivačkoj industriji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA