Raketna peć grije cijelu kuću

Da bi uštedjeli drva, ugalj ili pelet domćini se snalaze na razne načine pribjegavajući i inovacijama u zimskom zagrijavanju kućnih prostorija.

Raketna peć grije cijelu kuću
FOTO: RTVBN

Jedan od njih je Vladimir Vasiljević iz višegradskog naselja Кalate koji kuću grije sa raketnom peći. Ta peć ne liči na raketu, prije na obično bure, ali kad topao vazduh struji kroz nju proizvodi šum sličan zvuku rakete. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Кad je moja porodica sagradila kuću grijali smo se na poznatu peć i trošili oko 15 metara drva . Za ovu moju „raketu“ treba mi u toku zimske sezone grijanja tri metra drva i to u najgorem slučaju ako zima bude hladna i duga", priča Vasiljević. 

Vladimirova peć je ustvari obično bure sa poklopcem ali neobičnom procesom sagorjevanja drveta unutra. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Drva  se lože kao u furuni u ložištu, unutra u buretu su rorovi u kojima se proizvodi vud gas koji struje nagore do poklopca, vraćaju se  nazad do ložišta a onda čunkovima u ozidanu akumulacionu peć a iz nje ide u dimljak.  U dimnjak dolazi skoro hladan dim koji svu toplotu ostavi u raketi", objašnjava Vasiljević.

Ovaj Višegrađanin je iskoristio manje  poznati patent usavršavajući ga i dodajući inovacione elemente.  

„Istražujući na internetu došao sam do prototipa peći, inovirao dvije-tri kombinacije, sklopio ih i sad – i zimi otvaramo prozore da se ne pogušimo od topolote", smješka se Vasiljević.

Na "raketa" peći može se ispeći kafa i pripremiti u loncu kuvana jela. Još samo da Vlado izmisli renru za pečenje pite , što nije nemoguće, i biće to savršena grejna mašina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA