Gradska uprava: Grad neće finansirati nepostojeće radove

  • BIJELJINA
  • 29. Nov 2023.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu protiv odgovornih i službenih lica u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Bijeljina, odgovornih i službenih lica u firmi koja je izvodila radove na rekonstrukciji područnog odjeljenja ove škole u Batkoviću, kao i protiv imenovanog stručnog nadzora i Komisije za primopredaju radova, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradska uprava: Grad neće finansirati nepostojeće radove

U saopštenju se dalje navodi: TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Krivična prijava protih ovih lica je podnesena zbog postojanja osnova sumnje da su njihovim radnjama ostvareni elementi krivičnih djela: nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi, po Krivičnom zakoniku Republike Srpske.

Ugovor o javnoj nabavci radova između OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina i ponuđača „FINALPROM VM“ iz Bijeljine, radi izvođenja radova na rekonstrukciji objekta škole u Batkoviću, zaključen je 8. avgusta 2022. godine, nakon provedenog postupka javne nabavke. Svi radovi obuhvaćeni ovim ugovorom, sa količinima i vrijednostima, su detaljno specifikovani u Ponudi koja predstavlja sastavni dio potpisanog ugovora. Ukupna vrijednost ugovora iznosila je preko 102.000 KM bez PDV-a.

Specifikacija radova koji su obuhvaćeni u Ponudi ponuđača je, između ostalog, predviđala da se izvrše i radovi na obradi prozora sa unutrašnje strane, a koji nisu uopšte izvedeni od strane izvođača radova. Ovo se jasno može utvrditi iz Zapisnika o utvrđivanju činjeničnog stanja u Osnovnoj školi u Batkoviću od 15. septembra 2023. godine potpisanim od strane predstavnika Odjeljenja društvenih djelatnosti Gradske uprave, JP „Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ Bijeljina i OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina i foto-dokumentacije dostavljene Tužilaštvu uz krivičnu prijavu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za obavljanje stručnog nadzora nad izvođenjem ovih radova zaključen je odgovarajući ugovor sa sinom vlasnika firme koja je izvodila radove, a nakon izvođenja predmetnih građevinskih radova v.d. direktora škole imenovao je i Komisiju za primopredaju radova koja je 18. oktobra 2022. godine izvršila primopredaju radova i o tome sačinila Zapisnik koji su, pored članova Komisije potpisali i nadzorni organ, zastupnik izvođača radova, kao i v.d. direktora ispred ugovornog organa.

Uprvos tome, članovi komisije, izvođač radova i imenovani stručni nadzor, kao i vršilac dužnosti direktora škole u ovom periodu, potpisali su Zapisniik o primopredaji radova kojim je nedvosmisleno konstatovano „da je izvođač izvršio svoju obavezu u pogledu obima, vrste i kvaliteta, materijala i opreme“, kao i da „naručilac nema primjedbi na izvedene radove“, a na osnovu tog zapisnika je izvršeno plaćanje svih, pa i spornih neizvršenih radova.

Takođe, naročitu sumnju na predmetni postupak stavlja i činjenica da su odabrani izvođač i stručni nadzor u bliskom krvnom srodstvu.

- Grad nema namjeru da mirno posmatra da se narodni novac troši na nepostojeće radove. Želimo da unaprijedimo uslove za školovanje naše djece i mladih, a ovakvo postupanje, i to od strane onih koji bi upravo za tu djecu i mlade trebalo najviše da misle, govori da nam očigledno nisu isti ciljevi. Zato smo i podnijeli ovu tužbu, a podnijećemo je i svaki drugi put, kad god nekome padne na pamet da se ovako ponaša - poručio je gradonačelnik Petrović, komentarišući ovu prijavu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA