Ustavni sud: Parlament i predsjednik Srpske nisu povrijedili utvrđeni postupak donošenja zakona

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da Narodna skupština i predsjednik Srpske nisu povrijedili utvrđeni postupak donošenja zakona usvajanjem i dostavljanjem Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na proglašavanje i njihovo objavljivanje u "Službenom glasniku".

Ustavni sud: Parlament i predsjednik Srpske nisu povrijedili utvrđeni postupak donošenja zakona

Sud je zbog toga ocijenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na današnjoj sjednici u Banjaluci, Ustavni sud je usvojio odluku kojom se ne prihvata inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti navedenih zakona.

"U odnosu na činjenicu da je visoki predstavnik BiH donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu osporenih zakona, Ustavni sud je konstatovao da visoki predstavnik nije institucija ustavnopravnog poretka Republike Srpske, te da nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti zakonodavnog postupka sa aspekta tih akata, to jest u odnosu na njih", saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

Ustavni sud je ocijenio da Ustav Republike Srpske nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u Srpskoj, koji, osim usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na današnjoj sjednici donesene su odluke kojima Ustavni sud nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, kao i Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, odnosno za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti osporenih pojedinih podzakonskih normativnih akata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA