Ćorić: Nije realna najniža plata od 1.050 KM

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da, prema svim ekonomskim pokazateljima, nije realno da najniža plata u idućoj godini u Srpskoj bude 1.050 KM, jer to ne može podnijeti privreda ni javni sektor Republike Srpske.

Ćorić: Nije realna najniža plata od 1.050 KM

"Minimalna plata mora biti daleko manja, oko 750 KM ili do 10 odsto povećanja najniže plate u Srpskoj. To je realno", rekao je Ćorić novinarima nakon sastanka predstavnika Privredne komore Srpske sa premijerom Radovanom Viškovićem u Banjaluci.

Ćorić je pojasnio da bi u situaciji kada bi najniža plata iznosila 1.050 KM razlika plate između čistačice i visokoobrazovanog radnika bila 500 KM, ističući da bi tada imali nezadovoljne stručne i kvalifikovane radnike koji bi tražili način da odu iz ove zemlje.

On je podsjetio da Privredna komora nije članica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, ali da je zainteresovana da se razgovara o najnižoj plati.

Ćorić je rekao da mnoga preduzeća nisu još potpisala ugovore za iduću godinu, da su narudžbe izuzetno smanjene, te da se očekuje da će veliki broj morati da smanjuje proizvodnju i time otpušta radnike.

On je dodao da je na sastanku bilo govora o budžetu i programu ekonomskih reformi za 2024. godinu, te da je dogovoreno da se sa predstavnicima Vlade Srpske održi još jedan širi sastanak u Privrednoj komori.

Ćorić je rekao da je ova godina izuzetno teška, da su negativni procenti u fizičkom obimu u prerađivačkoj industriji, da je smanjen broj zaposlenih u ovoj industriji, kao i izvoz za 140 miliona KM, dok je pokrivenost izvoza uvozom pala na 77 odsto.

"U Republici Srpskoj u ovoj godini rasle su plate, prosječna plata iznosi 1.290 KM, prihodi u Poreskoj upravi Republike Srpske i u Upravi za indirektno oporezovanje BiH su povećani", zaključio je Ćorić.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA