Lopare: Upriličena izložba Zdravka Mićanovića povodom 20 godina autorskog rada na stripu

U galeriji Centra za kulturu upriličena je izložba kojom je predstavljeno 20 godina autorskog rada na stripu Zdravka Mićanovića za časopis „Bijela pčela“.

Lopare: Upriličena izložba Zdravka Mićanovića povodom 20 godina autorskog rada na stripu

„Ja sam imao želju da to obilježim u Loparama, prvo što je to moje rodno mjesto, a drugo što sam ja prve korake i prva saznanja o stripu ponio iz Lopara“, rekao je autor. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je naveo da se u stripu, koji on stvara, ne bavi nekim junakom, nego da mu je težnja da ima didaktičku formu u smislu da transponuje književna djela srpskih pisaca, te da „Bijela pčela“ izlazi u Rijeci, u Hrvatskoj, da ga izdaje tamošnji pododbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” i da časopis ima ulogu nastavnog sredstva u školama koje pohađaju djeca srpske nacionalnosti.

Mićanović je najavio da će njegov rad na stripu od 20 godina  biti pretočen u knjigu koja će za lektiru biti izuzetno zahvalna forma i izrazio zahvalnost načelniku Radi Saviću i opštini Lopare na podršci koja se pruža da bi se djelo objavilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nemanja Milovanović, profesor srpskog jezika i književnosti,  istakao je da je strip kao forma jedan od najlakših načina da se djeci približe određeni sadržaji.

„ Na današnjoj isložbi su prikazani i lirski motivi koji su pretočeni u formu stripa, te autor našim lirskim pjesmama daje nova tumačenja i novu simboliku“, izjavio je Milovanović.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je pružio punu podršku lokalne zajednice aktivnostima koje sprovodi Zdravko Mićanović kako bi strip kao formu približio djeci.

Mirko Stević, direktor Centra za kulturu Lopare, je kazao da posjetioci izložbu u galerijskom prostoru ustanove mogu pogledati do 20. decembra 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA