Knežević: Nedopustivo da gradonačelnik Bijeljine zbunjuje građane netačnim izjavama

Direktor JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" Dragan Knežević rekao je, povodom izjave gradonačelnika Bijeljine LJubiše Petrovića u vezi sa odlukom o isplati štete od afričke kuge svinja, da je nedopustivo zbunjivati građane neodgovornim i netačnim izjavama.

Knežević: Nedopustivo da gradonačelnik Bijeljine zbunjuje građane netačnim izjavama
FOTO: RTRS

"Naime, podatak koji je gradonačelnik Petrović iznio da od dva miliona KM odlukom Upravnog odbora Fonda solidarnosti od 29. novembra 2023. novac neće dobiti niko iz Bijeljine, naprosto nije tačan, jer je predmetnom odlukom obuhvaćeno 18 veterinarskih organizacija sa teritorije grada Bijeljina u djelimičnim iznosima za postupke eutanazije svinja i sanaciju terena, kao i djelimična isplata za JU Veterinarski institut Dr Vaso Butozan", rekao je Knežević.

Takođe, dodao je on, resorni ministar Savo Minić potvrdio je da će od posljednja predviđena dva miliona KM biti isplaćeno 150 korisnika sa teritorije grada Bijeljina, saopšteno je iz Instituta.

"Stručna lica Instituta su od prvog dana od pojave afričke kuge svinja svakodnevno ulagali maksimalne napore upravo na teritoriji grada Bijeljina da zadatke iz svoje nadležnosti obave na najprofesionalniji mogući način, kako pri epizootiološkom izviđanju, uzorkovanju, transportu uzoraka do akreditovane laboratorije i sprovođenju analiza, sve u roku od 24 časa, za šta smo dobili sve pohvale od domaće i međunarodne stručne javnosti", rekao je Knežević.

Dodatno, istakao je on, menadžment Instituta je formirao dodatnu laboratoriju za molekularnu dijagnostiku i u poslovnici u Bijeljini da bi, uz laboratoriju u Banjaluci, uspjeli povećati kapacitete i za više nego duplo, u čemu i jeste postignut uspjeh, te da bi odgovorili svim postavljenim zahtjevima za uzorkovanje i analize u tom periodu.

"Veterinarski institut uvijek mora održavati spremnost za pojavu zaraznih bolesti, a posljednjih dana se pojavila visoko patogena avijarna influenca na domaćoj živini u Hrvatskoj, kao i na divljim pticama u Srbiji, bolest koja spada u zoonoze i prenosi se na ljude, što ukazuje da JU Veterinarski institut ponovo mora biti spreman za borbu protiv i ove zarazne bolesti, ukoliko se pojavi na teritoriji Republike Srpske", rekao je Knežević.

On je zato pozvao gradonačelnika Bijeljine da, prije nego izađe u javnost sa određenim informacijama, prvo te informacije provjeri, jer netačno informisanje prije svega farmera koji su pretrpjeli štetu otežava ionako tešku situaciju u kojoj su se našli.

Iz Ministarstva poljoprivrede Srpske juče je saopšteno kako će se sredstva od dva miliona KM, koje je odobrio Upravni odbor Fonda solidarnosti Republike Srpske za suzbijanje posljedica afričke kuge svinja, iskoristiti za stoodstotnu naknadu štete za korisnike čija šteta iznosi do 5.000 KM, kao i za djelimičnu naknadu štete za veće korisnike.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je potom naveo da "ništa od pomenutih sredstava neće završiti u gradu koji vodi" TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA