Ratni vojni invalidi imaju prednost u zdravstvenim ustanovama

Ratni vojni invalidi imaju prednost u zdravstvenim ustanovama, a u integrisani zdravstveni informacioni sistem uvedena je i kategorizacija ratnih vojnih invalida iz koje se tačno vidi kategorija invalidnosti, rečeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Ratni vojni invalidi imaju prednost u zdravstvenim ustanovama

Ako je riječ o invalidu prve kategorije on u čekaonici ima prednost u odnosu na invalide neke druge kategorije i to zdravstveni radnik vidi prilikom prijave osiguranika i kada on daje svoju elektronsku karticu, pojasnili su iz Fonda, dodajući da razmjenjuju podatke sa resornim ministarstvom. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Fondu napominju da je svaki osiguranik, kada odlazi u zdravstvenu ustanovu, dužan da zdravstvenom radniku pokaže elektronsku zdravstvenu karticu kada se prijavljuje u čekaonici.

Elektronskom zdravstvenom karticom direktno se pristupa elektronskom kartonu pacijenta i tu se vidi kojoj kategoriji osiguranik pripada, odnosno da li je riječ o kategoriji osiguranika koji imaju prednost, koji su oslobođeni plaćanja participacije i slično, navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Suština korištenja elektronske kartice u zdravstvenim ustanovama je u tome da se smanje greške koje se dešavaju kada se ručno unose podaci, a e-kartica omogućava i bolju kontrolu i zaštitu ličnih podataka, zaključuju u Fondu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj od 1. januara naredne godine zdravstvena zaštita će se isključivo ostvarivati na osnovu elektronske kartice osiguranika, te građani koji još nisu preuzeli karticu treba to da učine do kraja godine, saopšteno je ranije iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac izjavio je juče nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem da je Savez zatražio da rokovi za specijalističke preglede ove kategorije stanovnika budu najmanje mjesec dana, te da kod izrade elektronskih zdravstvenih knjižica bude naznačeno da je riječ o ratnom vojnom invalidu koji ima prednost kod ljekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA