Market u Srbiji prodaje čvarke na komad

U jednom marketu u Srbiji osvanula je nesvakidašnja ponuda. Naime, čvarci u Srbiji su do te mere poskupeli da ih prodavci sada nude na komad, a kao što se da videti na slici, jedna "bombona od svinje" ove zime koštaće vas 7,4 dinara.

Market u Srbiji prodaje čvarke na komad
FOTO: sav_taj_ludi_balkan / IG

Kilogram ove, mnogima omiljene, poslastice u istoj radnji košta čak 2.874 dinara, što je svrstava u rang luksuznijih mesnih proizvoda. Na primer za oko 200 dinara više možete da kupite kilogram pančete, pečenice i sl. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako je čvarak postao deluks proizvod?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jedan od odgovora je i trend. Prema većini nutricionista, mast je ponovo postala zdrava a čvarci glavna namirnica hrono ishrane. Ipak, analitičari kažu da je problem mnogo dublji a tiče se toga se nestašice svinja.

- Čvaraka nema jer nema svinja. Srbija je nekada bila izvoznik svinjskog mesa a danas je uvoznik. Pa kako onda da imamo čvaraka? Zato i moraju biti skupi. Samo u 2023.do jula smo uveli 180.000 tona zamrznutog svinjskog mesa. Imali smo tri kuge od prvog svetskog rata, i ova poslednja afrička kuga je eutanazirala 54 000 svinja - rekao je za "Blic" TV analitičar Branislav Gulan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA