Otvorena izložba skulptura Milijanka Miholjčića iz Bijeljine

U Doboju je večeras organizovana izložba skulptura, slika i instalacija vajara Milijanka Miholjčića iz Bijeljine.

Otvorena izložba skulptura Milijanka Miholjčića iz Bijeljine

Miholjčić je naveo da u svojim formama ide od realnog ka irealnom. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA"Sada se nažalost u umjetnosti sve nešto zasniva na irealnom. Mora se poznavati forma, realnost da bi došao u irealnost", rekao je Miholjčić novinarima.

Akademski vajar iz Doboja Drago Handanović pojasnio je da su u Milijankovim radovima zastupljene bi-forme koje su napete, odnosno jako uspješno istovremeno radi realističan portret u apstraktnoj i asocijativnoj formi."Ovdje je potez koji pravi priroda", rekao je Handanović i pojašnjava da autor prvo modelira, da drvo puca i taj potez koji napravi priroda je, takođe, u umjetničkoj funkciji.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Doboj Vukosava Sofrenić rekla je da ćee radovi naredne tri sedmice biti izloženi u Umjetničkoj galeriji ovog centra.Milijanko Miholjčić akademski je grafičar, vajar i slikar.

Od 1983. do 1992. godine radio je kao kustos u Galeriji "Likum 76" u Visokom.

Od 1997. godine radi kao kustos u Galeriji "Milenko Atanacković" u Bijeljini.

Formiranjem Centra za kulturu u Bijeljini ova galerija ulazi u njen sastav, gdje Miholjčić sa istim statusom radi do 2022. godine, kada odlazi u penziju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASASamostalno je do sada izlagao u Kragujevcu, Beogradu, Sarajevu, Bijeljini, Banjaluci, Prijedoru, Brčkom, Doboju.

Za svoj rad je višestruko nagrađivan, između ostalih, Zlatnom medaljom "Filip Višnjić" za doprinos kulture grada Bijeljine 2020. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA