Svi su za transparentne izbore, ali pod njihovim uslovima

Predstavnici stranaka u Narodnoj skupštini RS podržavaju uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH, ali isto tako dio njih imao je šta da doda na predložene ideje.

Svi su za transparentne izbore, ali pod njihovim uslovima
FOTO: Dražan Pozderović

Skeniranje glasačkih listića, otisak prsta, provlačenje ličnih karata, te automatsko dostavljanje rezultata, trebalo bi, po najavama, da unaprijede izbore u BiH, a da li će se to i desiti, pokazaće pilot-projekat Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojim je planirano da ove tehnologije budu instalirane na narednim lokalnim izborima na 165 biračkih mjesta u 64 lokalne zajednice u BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pored ovoga, opozicija u Srpskoj nastavlja i da zagovara da se na svim glasačkim mjestima uvede i obavezan video-nadzor.

Za uvođenje svega navedenog u potpunoj mjeri biće neophodne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, a za tako nešto, kako su u više navrata poručili iz Delegacije EU u BiH, ima vremena uz političku volju.

Iz vladajućeg SNSD-a, pored poruke da jesu za nove tehnologije, navode i da izmjene Izbornog zakona BiH nisu samo tehničko pitanje, već su na neki način i ustavno pitanje, podsjetivši na stav hrvatske strane koja čini vlast.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ali, ne slažu se ni sa stavom da vremenski rokovi dozvoljavaju izborne reforme.

"U ovom trenutku, kada govorimo o vremenskim rokovima, mislim da je nametanje nekih zakonskih rješenja jedino što je ostalo, a to je za nas neprihvatljivo, posebno ako te zakone treba da nametne neko ko nelegalno radi i djeluje u BiH", istakao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a.

"SNSD je kao najveća i najorganizovanija partija uvijek za bilo šta što će doprinijeti da rezultati izbora odgovaraju glasovima birača. Nove tehnologije svakako jesu pomoć u samom procesu glasanja, ali one nose i određene vrste opasnosti da se iz jednog mjesta može upravljati samim izbornim procesom. Lično sam za što veću kontrolu izbornog procesa i da se zaista broji onako kako građani glasaju, ali moramo biti pažljivi, jer svi znamo koliki je uticaj stranaca na procese ovdje", dodao je on.

Ni predstavnici Demosa i Socijalističke partije RS nemaju ništa protiv ove ideje.

"Ja sam definitivno za ovo, smatram da će to sigurno pojednostaviti izborni proces", kazala je Suzana Gašić, poslanica Demosa, dok je Srđan Todorović, predsjednik Kluba poslanika SP - NDP - SNP, naveo da novim tehnologijama treba da se spriječe propusti kojih je bilo u dosadašnjim izborima.

"Hiljadu puta napiši 'da'. Mi smo za nove tehnologije i to posebno odgovara manjim strankama", jasan je bio i Dragan Galić, šef Kluba poslanika NPS - PUS - Prva SDS. 

Nove tehnologije su prioritet izbornog procesa i za opoziciju u Srpskoj, čiji su lideri još jednom ponovili da nema fer izbora bez skenera i video-nadzora.

"Da na svakom biračkom mjestu birač ima zaštićen svoj glas. Skeneri, biometrija, video-nadzor, tajno glasanje", kazao je Milan Miličević, prvi čovjek SDS-a.

Međutim, on smatra da ideja CIK BiH o pilot-projektu za lokalne izbore nije dobra.

"Mislim da je iracionalno praviti pilot-projekat. Ne možete parcijalno praviti poštene izbore, izbori su pošteni ili nisu pošteni. To nećemo prihvatiti. Od prvog dana, Izborni zakon mora da onemogući fiktivno prijavljene političke partije ili nezavisne kandidate koji iza sebe nemaju ljude ni članstvo, a samo služe za prodaju mjesta u biračkim odborima", poručio je on.

Njegov kolega iz PDP-a Branislav Borenović navodi da je BiH potreban novi Izborni zakon jer se samo tako društvo može sačuvati od anarhije, a građani biti sigurni da je njihov glas ispravan.

Nebojša Vukanović, predsjednik Kluba poslanika Za pravdu i red, dodao je da je cilj vlasti da opstruiše tehničke izmjene Izbornog zakona, a da im u tome podršku daju stranci, kao što su prihvatili rezultate prethodnih izbora.

I iz poslaničke grupe Pokret za državu poručuju da će oni podržati sve ono što će donijeti transparentnost izbora i spriječiti već dokazane izborne manipulacije.

"Ako će ovo rezultirati time da će spriječiti da u vlast bude izabran makar jedan predstavnik koji je to pokušao na manipulatorski način, isplati se ići u ovo, bez obzira na to koliko košta", rekao je Mirsad Duratović iz ove poslaničke grupe.

Podsjećanja radi, i sve stranke u Parlamentu FBiH, izuzev HDZ BiH, podržale su predloženu Deklaraciju o uvođenju modernih tehnologija u izborni proces.

Ali, i oni smatraju da nove tehnologije treba da se uvedu u svim jedinicama lokalne samouprave, a ne samo u pojedinim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA