Još nam samo fali ZAKON O GATANJU: Opozicija o imunitetu, Stevandić o vračanju, a parlament o "novom referendumu" u Srpskoj

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za 12. decembar redovnu sjednicu parlamenta, na kojoj bi, između ostalog, trebalo da se raspravlja o nacrtima zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, te zakona o imunitetu.

Još nam samo fali ZAKON O GATANJU: Opozicija o imunitetu, Stevandić o vračanju, a parlament o "novom referendumu" u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na predloženom dnevnom redu ima čak 28 tačaka, a protiv su glasali šefovi klubova poslanika opozicije SDS, PDP i Liste za pravdu i red. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na dnevnom redu će se, između ostalih, naći Prijedlog Budžeta za 2024. godinu, odluka o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske u 2024. godinu, Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024-2026. godine, Izvještaj o radu RTRS za period od 2019. -2022. godine, i mnogi drugi.

Šef Kluba poslanika „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović ističe da su tražili odgovor od potpredsjednika Vlade Srpske i ministra pravde, Miloša Bukejlovića, te sekretara Vlade RS odgovore na brojna pitanja, prije svega zašto nema Prijedloga Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je bio upućen pa povučen u septembru. Odgovore, kako tvrdi Vukanović, međutim, nisu dobili.

Opozicija je kritikovala i za Nacrt Zakona o imunitetu, jer smatraju da se njime štiti lično jedna osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Očito da imamo čovjeka koji je zaštićen ko rimski Papa. Vjerujem da će ih ovaj imunitet štititi i od gripe. U kontekstu nagodbe između stranaca i Dodika, Satlera i Šmita, otkazuju se i veliki skupovi. Ponovo naš vođa i otac nacije oblači evropsko odijelo – istakao je Vukanović.

Slično je izjavio i šef Kluba poslanika PDP u parlamentu Srpske, Igor Crnadak koji je ovaj predloženi zakon nazvao nonsesom.

– Čini se da Stevandić leži potrbuške i smišlja kako da pomogne jadnim funkcionerima. Srpska treba zakone koji treba da pomognu narodu – rekao je Crnadak.

On je ponovio svoju raniju izjavu kako postoji dogovor između OHR i SNSD, što je danas, tvrdi on, na kolegijumu i potvrđeno.

– SNSD je obećao da Vlada RS više nikada neće staviti na dnevni red zakon o nepokretnoj imovini. Realizacija tog dogovora je u toku. Sačekaćemo do Nove godine. Imamo informacije da neće biti usvojen ni izborni zakon, da oni nastave i dalje da kradu – tvrdi Crnadak.

Predsjednik parlamenta Srpske, Nenad Stevandić rekao je novinarima da opozicija nije željela da učestvuje u predloženom Nacrtu zakona o imunitetu.

– Nisu htjeli ni da saslušaju o čemu se radi. Imunitet se ne odnosi ni na kakvu zaštitu pojedinaca ili ličnosti. Oni koji provode zakone nemaju imunitet, a mi koji ih donosimo imamo, to je razlog za ovaj zakon – tvrdi Stevandić.

Komentarišući Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, Stevandić je rekao da je prijedlog da ubuduće o nekom referendumskom pitanju odlučuje natpolovična većina izašlih, a ne kao dosad da se računa natpolovična većina upisanih u birački spisak.

Na pitanje da li to možda znači da je nekom “palo na pamet” da održi neki referendum, Stevandić je rekao da nema takvu informaciju jer se ne bavi vračanjem.

– Nemamo zakon o gatanju pa da znamo. Ja da nešto znam, ovdje bih javno to rekao – istakao je Stevandić.

On je dodao da je na predloženom dnevnom redu i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima, prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2024. godinu, te prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2024. godinu.

Stevandić je rekao da će poslanici razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona oplatama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Prijedlog zakona o elektronskom novcu, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA