Sedam mjeseci od masakra u Ribikaru: U toku suđenja protiv roditelja dječaka ubice

Sedam mjeseci od tragedije koja i danas boli cijelu Srbiju i boljeće - tog 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" trinaestogodišnji dječak ubica je ubio devetoro djece i čuvara škole.

Sedam mjeseci od masakra u Ribikaru: U toku suđenja protiv roditelja dječaka ubice
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ, BIO.BG.AC.RS, PRIVATNA ARHIVA, MITAR MITROVIĆ / RINGIER

Zbog ovog zločina pred sudom će odgovarati njegovi roditelji, čije suđenje se bliži. Paralelno sa time, u toku su suđenja po privatnoj tužbi roditelja ubijenih, koji su tužili školu, oca i majku dječaka ubice. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nakon pet mjeseci od masakra u osnovnoj školi na Vračaru Više javno tužilaštvo u Beogradu je podiglo optužnicu protiv oca dejčaka ubice Vladimira Kecmanovića, majke Miljane Kecmanović, Ratka I., predsjednika streljačkog kluba “Partizan Practical Shooting” , kao i Nemanje M. koji je radio kao instruktor u ovom klubu.

Nakon mjesec dana, ova optužnica je odlukom Višeg suda potvrđena, ali ona još uvek nije pravosnažna. Nakon što sve stranke u postupku prime ovo rješenje, u roku od tri dana mogu podnijeti žalbu Apelacionom sudu. Predmet je još uvek u fazi izjavljivanja žalbi.

Kada optužnica bude pravosnažna očekuje se zakazivanje suđenja i početak krivičnog postupka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vladimir Kecmanović je optužen za teško djelo protiv opšte sigurnosti, Miljani Kecmanović se stavlja na teret neovlašćeno držanje oružja, dok su zaposleni iz streljane optuženi za davanje lažnog iskaza.

Dječak ubica u tom kobnom trenutku nije imao navršenih 14 godina, te nije krivično odgovoran. Očekuje se da će na suđenju njegovim roditeljima biti otkriveni novi detalji, koji će rasvijetliti detalje tragedije, ali i rezultirati preuzimanjem odgovornosti za to što je jednom trinaestogodišnjaku omogućeno oružje, kojim je on umio da barata, što je i vježbao čestim odlascima u streljanu.

Dok se čeka početak suđenja roditeljima najmlađeg i najsurovijeg masovnog ubice na svijetu, u toku je parnični postupak po privatnoj tužbi roditelja žrtava.

Saslušanje porodica ubijenih

27 članova porodica ubijene djece i čuvara škole Dragana Vlahovića tužili su dječaka ubicu, njegove roditelje i školu. Oni traže nadoknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe. Pripremno ročište je održano 20. oktobra, kada su advokati istakli svoje prijedloge, kritike i dalje smjernice.

Na tom ročištu je Ognjen Božović, advokat porodica ubijenih, ukazao na netransparentan rad škole. Kao primjer naveo je da o prebacivanju dječaka ubice iz jednog odeljenja u drugi ne postoje nikakvi zapisi.

Istakao je i da je otac Angeline Aćimović, žrtve dječaka ubice u januaru 2023. godine tražio da se ona prebaci u drugo odjeljenje, a škola mu nikada nije odgovorila.

– Dok je dječak ubica prebačen urgentno bez procedure što ukazuje na netransparentan rad škole – rekao je.

Na pripremnom ročištu pred početak parničnog postupka predloženo je i da budu saslušani svi tuženi – dječak ubica, njegov otac Vladimir, kao i majka Miljana Kecmanović.

Sa druge strane, odbrana dječaka ubice je predložila da se saslušaju nastavnici iz OŠ “Vladislav Ribnikar”.

– Predlažemo da se sasluša učiteljica dječaka ubice, razredna u 5. i 6. razredu, kao i razredna 7. razreda, na okolnosti kakvo je bilo vaspitanje dječaka ubice – rekla je advokatica Marina Ivelja, koja zastupa porodicu Kecmanović.

Dok je advokatica koja zastupa školu istakla da ne postoji solidarna odgovornost škole i predložila je da se saslušaju tadašnja direktorka, psiholog, pedagog i pomoćnik direktora.

Kada je riječ o jutru 3. maja, advokatica je predložila saslušanje čistačice, nastavnika geografije i nastavnika fizičkog vaspitanja.

Za sljedeća ročište koje se održava 28. decembra zakazano je saslušanje porodice ubijene Katarine Martinović i Ane Božović. Za naredni dan, 29. decembra, trebalo bi da budu saslušane porodice Angeline Aćimović i Dragana Vlahovića.

Pred Višim sudom u Beogradu u novembru je počeo još jedan parnični postupak protiv roditelja dječaka ubice. Četiri člana porodice jedne žrtve iz Ribnikara su odvojeno podnijeli privatnu tužbu, za naknadu nematerijalne štete.

Godinu dana išao u streljane, oružje uzeto 1. maja

Optužena Miljana Kecmanović je osumnjičena da je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj “češka zbrojevka” pronađen njen nesporni DNK trag, preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici-kabinetu istorije.

Ratko I. i Nemanja M. iz streljane se terete za davanje lažnog iskaza jer su tvrdili kako nisu videli dječaka ubicu da puca, niti su mu oni to dozvolili. Kako je saopštilo tužilaštvo, ovaj iskaz je suprotan sa prikupljenim dokazima.

Kako je saopšteno javnosti, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana prije tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Takođe, sumnja se da Vladimir Kecmanović oružje nije držao obezbjeđeno po propisima, te je umjesto u sefu pištolje držao u plastičnim koferima namjenjenim za transport oružja.

Tako je dječak ubica kako se sumnja, došao u posjed neadekvatno obezbjeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje “češka zbrojevka” i “Ruger” sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i ponio sa sobom u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju je pohađao.

To znači da je dječak ubica dva dana prije masakra uzeo pištolje, a njegovi roditelji to nisu primijetili.

On je tada ušao u školu opasan oružjem i krenuo je da ispaljuje hice – ubio je čuvara škole, Dragana Vlahovića, dežurne učenice Bojanu Asović i Anu Božović, Sofiju Negić koja se našla na hodniku škole i djecu iz njegovog odjeljenja koja su bila u kabinetu istorije na času – Andriju Čikića, Maru Anđelković, Katarinu Martinović, Adrianu Dukić, Emu Kobiljski i Angelinu Aćimović koja je preminula u bolnici.

U kabinetu je teško ranjena i nastavnica istorije Tatjana Stevanović, koja se još uvijek oporavlja, a pokrenuta je i peticija za to da ona dobije nacionalnu penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA