Ovo voće čuva srce i krvne sudove, a prava je bomba za imunitet

Mnogi ljudi ne znaju da je kivi jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidanasa i sadrži više vitamina C nego narandže i drugi citrusi.

Ovo voće čuva srce i krvne sudove, a prava je bomba za imunitet
FOTO: Depositphotos

dličan je izvor kalijuma, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Činjenica je da prema količini prirodnih vlakana kivi iza sebe ostavlja jabuku, a u kategoriji voća bogatog kalijumom kivi prestiže čak i bananu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Konzumiranjem samo dva kivija na dan u toku njegove sezone, čuvate svoje zdravlje jer on pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, a ovo su i ostale zdravstvene prednosti kivija:

1. Reguliše krvni pritisak

Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma, koji igra važnu ulogu u održavanju dovoljne količine tečnosti u tijelu. Takođe, reguliše rad srca i krvni pritisak i suprotstavlja se negativnim učincima natrijuma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

2. Snižava holesterol

Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora.

3. Jača imunitet

Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača odbrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje bijelih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitijela, koja nas štite od virusnih oboljenja.

4. Pomaže kod zatvora

Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati sa drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.

5. Jača kosti

Minerali koji su prisutni u kiviju, na primjer magnezijum i kalijum, jačaju kosti, zube i nokte. Ovi minerali pomažu kod zarastanja kostiju usljed preloma, a takođe poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema.

6. Ublažava nervozu i uznemirenost

Takođe, idealan je i u borbi protiv stresa. Kivi sadrži vlakna koja sprečavaju nastanak zatvora i veoma je dobar za varenje, prevenira gastritis i pomaže kod gasova, piše Espreso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA