Od naredne godine očekuje se stabilizacija cijena

  • BiH
  • 05. Dec 2023.

Inflacija u BiH u narednom srednjoročnom periodu mogla bi se kretati silaznom putanjom sa stopama projektovanim na 3,1 odsto u narednoj godini, odnosno 2,2 odsto u 2025. godini i 1,9 odsto u 2026. godini, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Od naredne godine očekuje se stabilizacija cijena
FOTO: Depositphotos

Uzimajući u obzir veliki uticaj svjetskih cijena na domaću inflaciju može se pretpostaviti da će u periodu 2024-2026. godine doći do postepene stabilizacije cijena u BiH. Pored eksternih faktora, stabilne cijene komunalija, kao domaće komponente inflacije, imale bi pozitivan uticaj na razvoj inflacije u posmatranom periodu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Direkcija za ekonomsko planiranje navodi da se izrada projekcija inflacije u BiH u periodu 2024-2026. godine, kao i prethodnih godina, zasniva na kretanju cijena energenata i hrane na svjetskom tržištu i projekcija inflacije u EU kao bitnih eksternih faktora.

Prema predviđanju Evropske centralne banke, inflacija u evrozoni bi se mogla nastaviti kretati silaznom putanjom i iznositi 2,9 odsto u narednoj godini, uz smanjenje cijena sirove nafte za 5,8 odsto na godišnjem nivou. U 2025. godini godini takođe se predviđa pad cijena sirove nafte od pet odsto na godišnjem nivou, a inflacija u evrozoni bi mogla biti niža i iznositi 2,1 odsto.

Prema predviđanju Evropske centralne banke, cijene prirodnog gasa tokom 2024. i 2025. godine ne bi se trebale značajno mijenjati, kao što je to bio slučaj u prošloj godini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA