Makedonski novinar otkrio sve nelogičnosti Vanjinog ubistva i otmice, jedna stvar je najveća misterija

Dragan Pavlović, generalni sekretar Makedonske asocijacije novinara i urednik makedonske televizije, govoreći u "Jutro na Blic" istakao je da je mnogo nepoznanica i nelogičnosti u ovom slučaju.

Makedonski novinar otkrio sve nelogičnosti Vanjinog ubistva i otmice, jedna stvar je najveća misterija
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE/КАНАЛ 5 ТЕЛЕВИЗИЈА, DRUŠTVENE MREŽE / RINGIER/CO,BO

Čovjeka, koji je osumnjičen za ubistvo djevojčice Vanje Gorčevske (Đorčevske) (14) i frizera Pančeta Žežovskog (77), Ljupčeta Palevskog Palča i koji je u bjekstvu, Pavlović je okarakterisao kao kriminalca, koji je bio svojevrsni “politički projekat”. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako je rekao, Ljupče Palevski je više puta bio gonjen za razna djela nasilja, ali nikada nije bio niti zatvoren, niti osuđivan.

– Juče smo imali jednu pres konferenciju tužioca i ministra unutrašnjih poslova koja je postavila više pitanja nego dala odgovora. Bilo je to vrlo neprecizno i bez detalja koje javnost očekuje. Ti detalji koje je policija iznijela su pretpostavka, a oni su ih izneli u formi krajnjih činjenica. Činjenica tu nema – kaže Pavlović.Ubica frizera Pančeta Žežovskog i djevojčice Vanje Gorčevske izašao je iz Makedonije, a kako tvrdi Pavlović, takvo bjekstvo nemoguće je bez ozbiljne logistike, prenosi Blic.

– Čovjek koji je ubio ovu djevojčicu je nestao, izašao je iz Makedonije tri dana nakon ubistva. Što znači da je njemu dato dovoljno vremena i da se on navodno sada nalazi u Turskoj. Zanimljiv je i detalj da je djevojčica oteta u centru grada i to u djelu naselja gdje žive socijalno bogatiji roditelji – kaže Pavlović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako tvrdi, dijete je oteto na hodniku, a na terenu gdje je Vanja ubijena vide se kamere na izlazima.

– Policija uopšte nije dala informaciju da li je te kamere provjeravala i da li one rade. Policija je rekla da je ubistvo počinjeno u haosu, jer je počela da se diže panika oko nestanka djeteta, što nije tačno. Nestanak djeteta prijavljen je tek nakon što je Vanja ubijena i to čak sat vremena kasnije. Dijete je oteto oko pola 7, ubijeno je oko 10. Prijava je bila od njene majke oko 11h, a otac je prijavio sat vremena kasnije. Ovde nije riječ o zapuštenoj porodici. I otac i majka rade, žive u centru grada, dijete je primjerno i u školi i van nje – kaže Pavlović.Iznosi i sumnju da je policija dobro uradila svoj posao, ali i da je neko od nadležnih prećutao neke detalje o ubici.

– U javnosti se sumnja da je neko je prećutao neke detalje, s obzirom na to da je on policijski projekat koji je poznat kao takav decenijama u gradu i u državi. Jer, bez logistike ne možete pobeći iz Makedonije i da vas niko ne vidi ni na granici – ni pasoš, ni sigurnosne kamere, niti bilo šta drugo u vezi samog ubistva. Ljudi koji su označeni kao saučesnici nemaju kriminalni dosije tog tipa nasilja – kaže Pavlović.

“Klasičan politički provokator”

– Čovjek koji se vodi kao osumnjičeni za ubistvo ima kriminalni dosije, ali ne tog tipa. Radi se o klasičnom političkom provokatoru koji tu služi da uzbuni narod protiv druge političke strane, što je već viđeno na Balkanu puno puta. Detalj da je dijete ostavljeno u mjestu odakle potiče majka ubice Palevskog kaže da je on oko 40-45 minuta najmanje udaljen od centra grada odakle je dijete uzeto – kaže Pavlović.Ističe i da je nemoguće da djete nije pružalo nikakav otpor.

– Radi se o zgradi koja se nalazi u centru grada i gde se svaki potez, svaki detalj, svaki krik sigurno registruje i gdje bi neko to vidio. Policija je saopštila da je automobil koji je ukraden bio vrlo star “citroen”, od onih automobila koji su više od 20 godina stari i jedva se kreću. Nelogičnost je i da je prvi čovjek u Velesu ubijen da bi mu se ukrao auto, što je nemoguće, jer možete ukrasti bilo čiji auto ne odlazeći u Veles i ne ubijajući čovjeka – kaže Pavlović.

“Dan nakon ubistva slao političke poruke”

– Pregledajući socijalne mreže gdje je ovaj čovjek bio vrlo aktivan i vrlo aktivan po podkastima na internetu, može se vidjeti da je on dan nakon ubistva prve žrtve u Velesu slao političke poruke i živeo sasvim normalno. 27. kad je ubijena djevojčica, njegov život je bio vrlo normalan, on je tri dana nakon toga odvezen iz zemlje i ponašao se u gradu i na socijalnim mrežama vrlo normalno. To pokazuje karakter čovjeka koji kontroliše sebe do nivoa ludila – kaže Pavlović i dodaje:

            – Neko je znao da je on to uradio jer bez te logistike nije bilo moguće. A pretpostavlja se da je neko iz policije namjerno ignorisao pozive za informacije oko nestale djevojke. Nemoguće je staviti u vreću za spavanje devojku od 14 godina usred grada, usred bijela dana, staviti u gepek u automobil koji se jedva kreće i odvesti je 45 minuta minimum van grada i da to niko ne primjeti i da to niko ne zna – kaže Pavlović.

Postavlja pitanje da li policija prećutala to iz namjere da ne defokusira velike političke događaje kao što je u tom momentu bio Samit u Skoplju.

“Otac čekao informacije o kćerki sa majkom koju je htio da ucjeni”

– To je priča o ocu koji daje ovako monstruoznu sadržinu cijeloj priči i odvaja na neki način od drugih priča o ubistvima djece ili djevojaka iz ovoga. Njen otac je radio do skora u jednoj od najboljih skopskih firmi. Radi se o čovjeku koji nije u gradu prepoznat po nekom nenormalnom ponašanju i slično, koji je navodno bio dužan ubici i onda su oni dogovorili da novac koji njena majka navodno ima od prodaje stana na ovaj način izvuku od nje preko reketa – kaže Pavlović.

Otac je navodno rekao ubici vrijeme i plan izlaska djeteta iz škole, ali dokaza za to nema, navodi Pavlović.- Otac je bio u stanu gdje je djevojka sa svojom sestrom i majkom živjela, pošto su oni razvedeni i zajedno su očekivali rezultate istrage ili pretrage nakon što je slučaj prijavljen. A mi imamo samo pretpostavku i izjavu svjedoka, to su dvojica koji su navodno bili saučesnici ubice, da je ubici rekao vrijeme i plan izlaska djeteta iz škole. Ali nemamo dokaz da je to zaista bilo tako – kaže Pavlović.

Ističe da može da se očekuje da će osumnjičeni dobiti najvišu kaznu za ovaj zločin – doživotnu robiju. Navodi i da odgovor u kakvom je stanju tijelo djevojke nađeno nije dobijen. Takođe, podsjeća i na činjenicu da u momentu ubistva javnost nije znala za nestanak djevojke, a nije ni dignuta panika da se ona nađe.

Oteta i ubijena poslije dva sata

Podsjetimo, tijelo četrnaestogodišnje djevojčice, Vanja Gorčevske, pronađeno je u nedelju, a policija je saopštila da je tinejdžerka ubijena. U njeno ubistvo umješano je pet osoba. Vanja je nestala 27. novembra ispred svoje zgrade, a ubijena je istog dana oko 10 časova, na svega 40 minuta od porodičnog doma.

Njen otac je priveden, iako je negirao krivicu. Određeno mu je zadržavanje od 48 sati. Glavni osumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo nalazi se u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA