Evropska komisija se nada početku pregovora sa BiH u martu

  • BiH
  • 05. Dec 2023.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji izrazio je nadu da će Evropski savjet moći u martu da odobri otvaranje pregovora sa BiH o pridruživanju EU.

Evropska komisija se nada početku pregovora sa BiH u martu
FOTO: Anadolija

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto nakon drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Briselu rekao da je potreban dodatni napredak na polju reformi i ključnih obaveza, te da je Evropska komisija spremna da tada preporuči Savjetu EU da otvori pregovore, kada se sve to ispuni. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Želimo da ponovo, recimo već u martu, dođemo sa novim napretkom i nadamo se da će tada moći da se započnu pregovori. Evropska komisija primijetila je veliki napredak BiH u sprovođenju reformi, kao i veliku posvećenost svih strana u prepoznavanju evropskih integracija kao prioriteta, ali je uvjerena da BiH može da uradi i više i bolje – naglasio je Varhelji.

On je napomenuo da su viđene reforme u pravosuđu, slobodi pristupu informacijama, kao i u praćenju spoljne politike EU, gdje postoji visok nivo usklađenosti sa obje strane.

Varhelji je rekao da su u BiH stvorene političke strategije, između ostalog, protiv pranja novca, terorizma i u oblasti procesuiranja ratnih zločina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Ovaj razvoj predstavlja veliku promjenu u radu svih institucija i njihovom funkcionisanju širom BiH. Zbog toga moramo da cijenimo ono što rade vlasti na nivou BiH -  naveo je Varhelji.

Varhelji je naglasio da je Evropska komisija bila jasna u procjeni u izvještaju o proširenju da se od BiH traže dodatni rezultati u ključnim reformama, ali da je spremna da predloži Savjetu EU da otvori pregovore o pridruživanju.

Prema njegovim riječima, za sve u Briselu su dobre vijesti i veliko ohrabrenje to što se vidi da se rad i posvećenost nastavljaju, ali sada svi u BiH trebaju da nastave da ostvaruju rezultate.

Varhelji je zahvalio Krišto za trajnu posvećenost, snagu u radu u Savjetu ministara, naglasivši da je “uspjela da preokrene situaciju u BiH zajedno sa ostalim političarima nakon izbora”.

Evropski komesar podsjetio je da je prošle godine predloženo da se započnu pregovori sa BiH i da on smatra da je to bio pravi izbor.

Varhelji je napomenuo da je preporuka Evropske komisije donijela napredak “koji nije ranije viđen od BiH”, te da je Komisija ubijeđena “da BiH može bolje i više, ali i da to vlasti na nivou BiH već rade”.

-Mislim da treba da cijenimo posvećenost vlasti na nivou BiH - zaključio je Varhelji.

Na političkom forumu učestvovali su, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, kao i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

U Brisel su pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova poslanika i delegata, zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Prvi politički forum na visokom nivou održan je 17. maja kada su se politički i institucionalni lideri u BiH obavezali da će sprovesti ključne aktivnosti neophodne za napredak na putu evropskih integracija.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je 8. novembra predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodijeljen kandidatski status za prijem u EU.

Borjana Krišto rekla je danas da se sa političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH političari iz BiH vraćaju sa pozitivnom energijom i entuzijazmom da će napraviti iskorak na evropskom putu, te izrazila nadu da će institucije EU prepoznati napredak i u ovom mjesecu dati datum za otvaranje pregovora BiH sa EU.

-Ovom sastanku političkog foruma na visokom nivou prethodio je i jedan neformalni sastanak političkih lidera. Čuli smo opitmistična rješenja, konkretne planove šta treba uraditi. Imamo dosta aktivnosti, zakona i odluka koje su u visokom nivou usaglašeni, postoji samo politička volja da ih usaglasimo - rekla je Krišto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Ona je istakla da su se politički lideri iz BiH dogovorili da u narednom periodu naprave iskorak na polju reformi, te da je konstatovano da je kandidatski status koji su institucije EU dodijelile BiH, u tom trenutku bilo nešto što je doprinijelo stabilizaciji odnosa i političkih prilika u BiH, kao i bržem formiranju vlasti i iskoraku na reformskom putu.

-Sa druge strane, ta pozitivna odluka u smislu davanja preporuke za otvaranje pregovora BiH sa EU je nešto što je prepoznato da su institucije i tijela vlasti u BiH napravili iskorak, ali da još u ovom trenutku moramo napraviti značajne korake, ispuniti značajne kriterijume, kako bismo bili kredibilni - navela je Krišto.

Izrazila je uvjerenje da će se kroz iskren dijalog, međusobno uvažavanje, poštovanje ustavnih nadležnosti kroz sistem funkcionisanja mehanizmna koorodinacije u narednom periodu napraviti nužno potrebne reforme i napredak u BiH.

Prema njenim riječima, raduje činjenica da su na današnjem političkom forumu na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Briselu prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti. Ona je navela da je iskazan jasan stav i opredjeljenje da evropski put BiH nema alternativu, te da se želi što snažnije nastaviti reformski put u BiH.

-Šest mjeseci nakon što smo 17. maja održali dijalog na visokom nivou u Sarajevu, danas smo došli ovdje kako bismo razgovarali o reformskom putu, napretku koje su evropske institucije stavile pred BiH i izvještaju za BiH za 2023. godinu, kao i ispunjavanju prioriteta „osam plus jedan“ i 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - rekla je Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA