Vlada RS mijenja obračun naknada za vrijeme porodiljskog odsustva, ovo su detalji

Vlada Republike Srpske uputila je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku izmjene Zakona o radu i to u dijelu koji se odnosi na isplati naknada plata za vrijeme porodiljskog odsustva.

Vlada RS mijenja obračun naknada za vrijeme porodiljskog odsustva, ovo su detalji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predloženo je da se visina naknade obračunava iz prosjeka zarađene plate u toku posljednjih 18 mjeseci prije početka porodiljskog odsustva. Trenutno je parameter 12 prosječnih plata. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zatim, predloženo je da ako žena nije ostvarila platu sa svih posljednjih 18 mjeseci, prilikom obračuna prosječne plate za svaki mjesec za koji nije ostvarila platu uzima se iznos najniže plate u Republici. Trenutno ako žena nije primila platu za svih posljednjih 12 mjeseci, naknada plate iznosi u visini plate koju bi ostvarila da je bila na radu.

Odredbe se primjenjuju i na druge, koji imaju pravo na naknadu za vrijeme odsustvovanja  s posla zbog njege i staranja o djetetu.

Izbrisana je odredba po kojoj se naknada usklađuje sa rastom prosječnih plata. Naknadu isplaćuje Javni fond dječije zaštite RS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Obrazloženje Vlade RS je da predlaže izmjene zbog “zloupotreba prava na refundaciju i vještačkog povećanja plata prije početka korišćenja prava na porodiljsko odsustvo”.

– Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu dovešće do sprečavanja zloupotreba prava na refundaciju i „vještačkog“ povećanja plata prije početka korišćenja prava na porodiljsko odsustvo za radnice koje nisu ostvarile platu za posljednjih 18 mjeseci, a to se svakako može cijeniti kao mjera koja je od opšteg interesa za Republiku Srpsku – navodi Vlada RS u obrazloženju predloženog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA