Kupci električnih auta oslobođeni carine i naredne godine

  • BiH
  • 06. Dec 2023.

Na uvoz električnih automobila u BiH ni naredne godine se neće plaćati carina, dok će za hibridne ona biti tri puta manja, sa čime država nastavlja stimulisati elektromobilnost.

Kupci električnih auta oslobođeni carine i naredne godine
FOTO: Pixabay

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2024. godine koja bi uskoro trebala da se nađe na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja“, navode iz ministarstva obrazlažući svoj prijedlog.

Dodaju da odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

Takođe, ova odluka predstavlja nastavak primjene postojeće odluke koja je na snazi do kraja ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Time će se osigurati kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih automobila“, navode u ministarstvu.

Inače, bez obzira na rok primjene, Savjet ministara je sebi ostavio za pravo da osluku dva puta godišnje preispita i preinači ukoliko ona ne bude u interesu domaće privrede i građana.

Podaci pokazuju da je uvoz električnih automobila aktiviranjem ovih olakšica eksplodirao.

Tako je za 11 mjeseci ove godine vrijednost uvoza bila 15 miliona maraka, dok je prošle godine uvoz iznosio skromnih tri miliona maraka.

Slični trendovi bilježe se i kod hibridnih automobila. U prošloj godini uvoz je za 11 mjeseci iznosio 28 miliona KM, dok je u ovoj godini to 71,2 miliona KM, što ukazuje na pozitivne efekte odluke o smanjenju i suspenziji carina.

Sekretar udruženja za elektromobilnost u Privrednoj komori Federacije BiH Anela Karahasan kaže da su ovi podaci najbolji primjer koliki pozitivan efekt je ostvaren  i koliko je bitno da se odluka o carinama produži i za narednu godinu.

Navodi da suspenzija carina dovodi i do pozitivnih trendova i zapošljavanja u automobilskoj industriji.

Naime, napominje ona, svaki ovlašteni zastupnik i trgovac automobilima mora po zahtjevima principala, kao i sigurnosnim razlozima i specifičnostima rukovanja električnim vozilima, zaposliti dodatno osoblje, naročito u servisima.

„Zahvaljujući usvojenoj odluci kod mnogih ovlaštenih zastupnika zabilježeno je i povećanje broja novih vozila, pored već spomenutog zapošljavanja“, rekla je Karahasan za CAPITAL.

Na sve to odluka je svakako  značajna  i sa aspekta obnavljanja voznog parka u BiH i ekološkog stanovišta na putu dekarbonizacije i ispunjavanja obaveza koje je BiH preuzela  potpisivanjem Zelene agende.

Govoreći o infrastrukturi ona navodi da i dalje postoje barijere vezano za punjače i punionice električnih automobila jer je potrebno ishodovanje građevinske dozvole što znatno usporava i usložnjava proces. Unsko – sanski kanton jedini je u kojim tih barijera nema.

„Uprkos tim barijerama, u BiH je nešto više od 300 punionica i većinom su tzv. spore AC punionice uz ugostiteljske objekte i tržne centre“, zaključuje Karahasan.

Inače, pored ukidanja carina, Federacija BiH iz budžeta finansijski pomaže kupce novih automobila koji idu na elektro pogon.

Međutim, ispostavilo se da novčanu podršku koriste uglavnom oni koji nemaju finansijskih problema.

Tako je nedavno objavljena odluka o izboru korisnika podsticaja za kupovinu električnih i hibridnih automobila, a skoro pola miliona maraka podijelie su sudije Suda BiH, ugledni doktori, djeca političara, profesori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA