Konstituisan Nezavisni odbor za izbor direktora i zamjenika direktora policije

Gojko Pavlović izabran je na današnjoj konstitutivnoj sjednici za predsjednika Nezavisnog odbora za izbor direktora i zamjenika direktora Policije Republike Srpske.

Konstituisan Nezavisni odbor za izbor direktora i zamjenika direktora policije
FOTO: Srna

Za potpredsjednika je izabran Mile Tadić, a za sekretara Željka Mileusnić, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sjednici su prisustvovali svi članovi Nezavisnog odbora - Gojko Pavlović, Mile Tadić, Željka Mileusnić, Jovo Marković, Lana Oro, Radenko Vujasin i Saša Topić.

Prema Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, Nezavisni odbor organizuje i rukovodi procesom izbora, imenovanja i razrješenja direktora i zamjenika direktora Policije Republike Srpske na način dostupan javnosti, pojašnjeno je u saopštenju.

Nezavisni odbor raspisuje javni konkurs, razmatra prispjele prijave, vrši selekciju i odabir odgovarajućih kandidata, pribavlja mišljenje ministra o odabranom kandidatu za direktora i zamjenika direktora, predlaže Vladi kandidata za direktora i zamjenika direktora radi imenovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovaj odbor razmatra i sve žalbe na rad direktora ili zamjenika direktora, uključujući i žalbe građana, razmatra prispjele prijedloge Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade ili ministra o razrješenju direktora ili zamjenika direktora, ocjenjuje cjelokupni rad direktora i zamjenika direktora u slučaju ponovnog imenovanja na funkciju.

Direktora i zamjenika direktora Policije imenuje Vlada Republike Srpske na period od četiri godine, na prijedlog Nezavisnog odbora, po sprovedenom konkursu, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Nezavisni odbor imenuje Narodna skupština Republike Srpske, a sastoji se od dva stalno zaposlena pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i pet članova iz reda građana - uglednih stručnjaka pravnih, kriminalističkih i drugih društvenih nauka, vodeći računa o nacionalnoj zastupljenosti.

Nezavisni odbor bira predsjednika, potpredsjednika i sekretara u skladu sa Poslovnikom o radu Nezavisnog odbora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA