Održana radionica o smanjenju stope nezaposlenosti

Bijeljinska filijala Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske organizovala je danas radionicu pod nazivom "Uspostavljanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje i ekonomskog razvoja", s ciljem smanjenja stope nezaposlenosti i jačanja lokalne privrede.

Održana radionica o smanjenju stope nezaposlenosti

Direktor Biroa za zapošljavanje regije Bijeljina Slavica Lukić rekla je da su radionici prisustvovali poslodavci, direktori osnovnih i srednjih škola i fakulteta sa područja Bijeljine.

"Mislim da će ova radionica rezultirati zaključivanjem sporazuma između učesnika na čelu sa gradonačelnikom, da bi se smanjila nezaposlenost koja je najveći problem u Srpskoj, ali i da bi se pomoglo lokalnoj privredi", istakla je Lukićeva.

Prema njenim riječima, na radionici je dogovoren i akcioni plan za škole radi profesionalne orijentacije učenika, da bi se obrazovali oni kadrovi koji su potrebni tržištu rada.

"Poslodavci su nam rekli da su tražena zanimanja mesara, drvnih tehničara, kuvara, konobara i turizmologa", navela je Lukićeva.

Radionici je prisustvovao i ključni ekspert na projektu EU "Izgradnja kapaciteta u javnim službama za zapošljavanje u BiH" Soren Domitru, koji je rekao da je svrha radionice stvaranje novog, modernog instrumenta rada službi za zapošljavanje.

"Lokalna partnerstva su moderan i novi način za rad sa poslodavcima, a istovremeno izvrstan alat za komuniciranje sa socijalnim partnerima. Veoma je važno što bijeljinska filijala Zavoda to razumije i zato će biti sve aktivniji u pristupanju tržištu rada", naglasio je Domitru.

Na području Bijeljine nezaposleno je oko 14.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA