Skupština grada Bijeljina: Još nisu dostavljeni nacrti rebalansa ni budžeta za iduću godinu

Gradska uprava Bijeljine još nije dostavila u skupštinsku proceduru nacrte rebalansa tekućeg budžeta ni budžeta za iduću godinu, čime su probijeni svi zakonski rokovi, saopšteno je iz Skupštine grada.

Skupština grada Bijeljina: Još nisu dostavljeni nacrti rebalansa ni budžeta za iduću godinu

"Propuštanjem nadležnih u Gradskoj upravi došli smo u rizik da se prijedlog rebalansa budžeta za 2023. godinu uopšte i ne nađe u skupštinskoj proceduri na razmatranju i usvajanju", navodi se u saopštenju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz Skupštine podsjećaju da se rebalans budžeta grada može usvojiti najkasnije do kraja godine.

Procedura podrazumijeva i da, kada bude upućen u skupštinsku proceduru, treba minimalno sedam dana za održavanje sjednice Skupštine grada na kojoj može biti razmatran, potom treba da uslijede javne rasprave, upućivanje prijedloga rebalansa Ministarstvu finansija Republike Srpske na davanje saglasnosti, pa onda na usvajanje u Skupštini grada.

Tek potom ime na objavu u "Službenom glasniku" grada da bi osam dana od toga stupio na snagu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Nacrt budžeta grada Bijeljina za 2024. godinu još nije dostavljen u skupštinsku proceduru, čime su probijeni svi rokovi predviđeni Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

Iz Skupštine grada ocjenjuju da je evidentno da se prilikom pripreme budžeta Gradska uprava nije pridržavala rokova propisanih budžetskim kalendarom.

Budžetski kalendar predviđa 15. oktobar kao rok da opštinski i gradski organi uprave pripremaju nacrt budžeta, 1. novembar da utvrđuju i dostavljaju ga Ministarstvu radi dobijanja preporuka, 15. novembar je rok da se skupštine opština i gradova izjašnjavaju o nacrtu budžeta, 20. novembar da se Ministarstvu dostavi prijedlog budžeta na saglasnost, te 5. decembar kao rok za usvanje prijedloga budžeta opštine i grada za narednu fiskalnu godinu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA