Sve više država zabranjuje novogodišnji vatromet

Prekrasan prizor šarenila i oblika na noćnom nebu decenijama je simbol ulaska u novu godinu.

Sve više država zabranjuje novogodišnji vatromet
FOTO: DepositPhotos

Ali ta lepota, nažalost, dolazi sa glasnom, zaglušujućom bukom. Ona smeta kućnim ljubimcima, ali i deci, kao i starijima slabijeg zdravlja. I dok jedni ne mogu zamisliti doček bez svetlosnog spektakla koji obasjava nebo, drugi podržavaju novi trend koji u Evropi sve više uzima maha. Poslednjih godina se sve više mesta odlučuje na proslavu bez buke. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mediji pišu kako je u Holandiji čak 16 opština najavilo da će u 2024. ući bez svetlosno-zvučnog spektakla. Među njima su, na primer, Tilburg, Arnem i Ajndhoven, koji prvi put u svojoj istoriji spremaju proslave bez bučnih događaja. Nekoliko opština je najavilo da će podržati zabranu, ali od sledeće godine. Ovo samo pokazuje da će se ovaj trend nastaviti širiti i u budućnosti. Razlozi za zabranu su buka, koja je posebno štetna i stresna za kućne ljubimce, kao i svetlosno i zvučno zagađenje, kao i zagađenje na tlu koje ostaje nakon ispaljivanja lakih raketa.

Naravno, nije samo Holandija deo ovog trenda. Slovaci su od ove godine potpuno zabranili prodaju i upotrebu pojedinih pirotehničkih proizvoda. Zabrana se odnosi na vatromete F2 i F3, koji uključuju petarde, prskalice, vatromete, rimske sveće, minske vatromete, baražne vatromete i sve rakete koje proizvode buku. Ovo je redak primer da se odluka o zabrani donosi na nacionalnom nivou, u većini evropskih zemalja odluka je prepuštena lokalnim vlastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA