Hoćemo li sljedeće godine pored lokalnih imati i opšte izbore

  • BiH
  • 08. Dec 2023.

Spajanje opštih i lokalnih izbora, i to već naredne godine, jedan je od zahtjeva iz rezolucije PDP-a upućene Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali od toga vjerovatno neće biti ništa jer trenutno nema ni političke volje niti vremena da inicijativa bude realizovana.

Hoćemo li sljedeće godine pored lokalnih imati i opšte izbore

Razmišljanja o spajanju izbora postoje decenijama, a ponovo ih je prije mjesec oživjelo rukovodstvo PDP-a zaključkom Glavnog odbora, a potom i rezolucijom koja je u srijedu predata na protokol republičkog parlamenta. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lider PDP-a Branislav Borenović kaže za “Glas Srpske” da bi pomenuti prijedlog omogućio četiri godine kontinuiteta bez pritiska izbornih kampanja svake dvije godine, kako je trenutno slučaj.

- Ova ideja je dugo prisutna, jer načelno postoji stav i potreba da se izbori zajedno održavaju. Koliko vidimo, vladajuće strukture izbjegavaju ovakvo rješenje, ali mi ga i dalje smatramo veoma korisnim, i politički i ekonomski, da rasteretimo društvo stalne političko-izborne tenzije i da imamo cijeli jedan mandatni period oslobođen te presije. Naravno, mora postojati politička volja da se to uvede i to od strane vladajuće većine, a naše je da vršimo politički pritisak - rekao je Borenović.

Iz vladajuće koalicije odbacuju ovaj prijedlog, jer smatraju da bi birači i izabrani predstavnici unaprijed morali znati da će im mandat trajati samo dvije godine. Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ističe da je cilj PDP-a da skrati mandate, jer nisu pobijedili na izborima i tako sruši volju građana koji su prošle godine izabrali svoje predstavnike na četvorogodišnji mandat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ako se već skraćuje mandat mislim da bi to bilo najbolje uraditi sa lokalnim nivoom vlasti, jer je manje turbulentan nego opšti, a svakako birači trebalo bi unaprijed da znaju da će njihov glas vrijediti dvije godine, a takođe i kandidati da će im toliko trajati mandat - istakao je Mazalica.

Ni ostatak opozicije ne vjeruje da će se sljedeće godine, pored lokalnog nivoa, birati i srpski član Predsjedništva, predsjednik Srpske te poslanici u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentu BiH. Poslanik Liste za pravdu i red u republičkom parlamentu Đorđe Vučinić kaže da bi veći broj listića unio dodatnu pometnju na biračkim mjestima ukoliko ostane ovakav sistem brojanja glasova, jer bi u tom slučaju pred birače bilo stavljeno šest glasačkih listića, dva zbog lokalnih, a četiri zbog opštih izbora.

- Dok se prebroje pojedinačni glasovi za Narodnu skupštinu Srpske cik zore je već zakucao, a mnoga biračka mjesta se zatvaraju iza pet časova ujutro. Druga priča bi potpuno bila ako bi se napokon uveli skeneri pa bi sve išlo mnogo brže - kaže Vučinić.

Sa druge strane, predsjednik SDS-a Milan Miličević nema dilemu te podržava spajanje izbora, ali za “Glas Srpske” kaže kako za to nema dovoljno vremena jer ćemo već kroz nekoliko nedjelja „zakoračiti” u izbornu godinu, u kojoj se izbjegavaju slične izmjene.

- Lično sam i ja, ali i SDS, zagovarali to i ranije, kao dio izmjena Izbornog zakona koje bi uključivale skenere i druge tehničke promjene, povećanje cenzusa, dvokružni sistem za inokosne funkcije, način kandidovanja kojim bi se izbjegli fiktivni politički subjekti itd. Nažalost, mislim da je, kao i obično, rok prekratak i tehnički nemoguće da se pomenute izmjene uvedu jer uskoro ulazimo u izbornu godinu - kaže naš sagovornik.

On dodaje da je pomenute izmjene trebalo sprovesti ranije, ali da za to nije bilo dovoljno interesa.

- I ne samo da nije bilo interesa, već je bilo i opstrukcija da se do njih ne dođe. Dakle, ne vjerujem u spajanje izbora naredne godine ali podržavam. Treba istrajati i stalno o tome govoriti - rekao je Miličević te poručio kako vjeruje da ćemo u oktobru 2024. godine na izbore izaći po starim pravilima.

Ideju je ranije podržao SDP-ov poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović, ali i podsjetio da postoje uslovi koji definišu trajanje mandata.

- Da bi uskratili nekome mandat morate napraviti određene izmjene ne samo u zakonima, nego i u Ustavu - rekao je Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA